Για τη θέση του προέδρου της ΕΕ δηλώνει ενδιαφέρον ο Γιούνκερ

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 14:04
UPD:14:17

«Εάν μού ζητηθεί, δεν βλέπω λόγο να αρνηθώ. Υπό τον όρο ότι υποστηρίζεται από φιλόδοξες ιδέες για τη θέση αυτή», επισημαίνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

A- A A+

Και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον αυτή συνοδεύεται από ένα «φιλόδοξο» όραμα για την Ευρώπη, όπως δήλωσε σε συνένετυξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Εάν μού ζητηθεί, δεν βλέπω λόγο να αρνηθώ. Υπό τον όρο ότι υποστηρίζεται από φιλόδοξες ιδέες για τη θέση αυτή», επισημαίνει ο Γιούνκερ.

Μετά το Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ολλανδό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, το όνομα του Γιούνκερ ακούγεται εδώ και καιρό ως πιθανό για τη θέση του προέδρου της ΕΕ, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του φόρουμ των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup), εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για τη θέση αυτή.

«Δεν αντιλαμβάνομαι κανένα τομέα στον οποίο η Βρετανία αποτελεί πραγματική απόδειξη ευρωπαϊκής έμπνευσης, τα τελευταία δέκα χρόνια, εκτός από την πρόοδο στον τομέα της άμυνας», εκτιμά ο κ. Γιούνκερ.

«Εγώ μιλάω για ένα θεωρητικό μοντέλο που επιθυμεί να εκπροσωπείται η Ευρώπη από κάποιον του οποίου η βασική μέριμνα θα είναι να την υπηρετεί, να τη συνασπίσει γύρω από ηθικά αποδεκτούς συμβιβασμούς και όχι κάποιον που θα προσποιείται ότι την εκπροσωπεί στο εξωτερικό, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει την εσωτερική της συνοχή», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ ο οποίος κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για είσοδο της Βρετανίας στην ευρωζώνη, όταν ήταν στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φαίνεται έμμεσα να ρίχνει βέλη και στον Ολλανδό ομόλογό του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος για τη θέση του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι φίλος μου, παρά τις σημαντικές διαφορές που είχαμε κατά καιρούς στο θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τη στιγμή του δημοψηφίσματος στη χώρα μου για το (ευρωπαϊκό) Σύνταγμα, εγώ ρίσκαρα και είπα ότι θα παραιτηθώ σε περίπτωση που νικήσει το "όχι". Εκείνος δεν το έκανε, αλλά τον καταλαβαίνω, γιατί ξέρω την κατάσταση στη χώρα του», υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ.

«Εάν το Συμβούλιο της Ευρώπης ενδιαφερόταν για μία λύση ευκολίας, μία θέση για το θεαθήναι, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να πω "ναι" σε κάτι τέτοιο», διατείνεται ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του προέδρου ως μία γέφυρα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των παλιών μελών και των νέων του πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι ως έναν απλό γενικό γραμματέα των μεγάλων κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή