ΕΕ: Νέα ενίσχυση 300 εκατ. δολ. για το κλείσιμο του Κοζλοντούι

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 15:46

Η χορήγηση των επιπλέον κεφαλαίων θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

A- A A+

Επιπρόσθετα κεφάλαια, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είναι διατεθειμένη να χορηγήσει στη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τη βοηθήσει να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Τα επιπλέον κεφάλαια - τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 550 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη διαθέσει οι Βρυξέλλες για το σκοπό αυτό - θα καλύψουν το κόστος για το χρονικό διάστημα 2010-2013 και αναμένεται να συντελέσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων από τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Η χορήγηση των επιπλέον κεφαλαίων θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

«Αυτή η επένδυση σε ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο βουλγαρικό ενεργειακό δίκτυο υπογραμμίζει την επιθυμία μας να δούμε την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στην ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Εκτιμώ ότι αυτό συνιστά σημαντική ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να μεταχειριζόμαστε ισότιμα όλα τα κράτη μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο πλαίσιο των όρων, στους οποίους συμφώνησε, για την ένταξή της στην ΕΕ, η Σόφια έχει ήδη κλείσει τους αντιδραστήρες 1-4 στο Κοζλοντούι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή