Εμμένει στις θέσεις της για το Πρωτόκολλο της Αγκυρας η Τουρκία

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 15:52
A- A A+

Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιμένει στην άρση των εμπορικών αποκλεισμών σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, παράλληλα με την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν στα τουρκικά λιμάνια για τα σκάφη που είναι νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην ¶γκυρα με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Φεριντούν Σινιρλίογλου και των πρέσβεων της Τουρκίας στη Λευκωσία, στην Αθήνα, το Λονδίνο και την ΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και νυν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Ερτουγρούλ Αλπακάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν θα είναι αυτή που θα αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί από τις τρέχουσες συνομιλίες.

«Η ¶γκυρα θεωρεί ότι στη φάση στην οποία έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να ασκήσει την επιρροή της με κάθε τρόπο για την επίτευξη λύσης», αναφέρουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν για να εξασφαλισθούν αποτελέσματα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις Εγκεμέν Μπαγκίς, απευθυνόμενος στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας-ΕΕ στην τουρκική πρωτεύουσα τόνισε πως η ενταξιακή πορεία της χώρας του δεν πρέπει να αναμειγνύεται με τα πολιτικά προβλήματα που αναφέρονται στις χώρες - μέλη και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ΕΕ.

«Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα από το Δεκέμβριο του 2006 υποδεικνύουν ότι πολιτικά προβλήματα επηρεάζουν σοβαρά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει το κεφάλαιο για το περιβάλλον το Δεκέμβριο.

«Αν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια των κρατών - μελών, τα έξι κεφάλαια θα είχαν ήδη ανοίξει και ίσως και περισσότερα» κατέληξε ο κ. Μπαγίς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή