Ανοιγμα Αχμαντινεζάντ στη Δύση

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 10:21
UPD:11:15
A- A A+

Οι δυτικές δυνάμεις πέρασαν από την πολιτική της αντιπαράθεσης στη συνεργασία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μετεδώθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όπως είπε, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις έξι δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμα.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά οι χώρες που εμπλέκονται στη συμφωνία θα πρέπει επίσης να εκληρώσουν τις υποσχέσεις τους», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης αποτελεί μία ευκαιρία για το Ιράν να εκτιμήσει «την εντιμότητα» των μεγάλων δυνάμεων και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Το Ιράν δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα πυρηνικά του δικαιώματα, αλλά είναι έτοιμο να συνεργαστεί σε θέματα που αφορούν τα πυρηνικά καύσιμα, τους αντιδραστήρες και την πυρηνική τεχνολογία, ξεκαθάρισε ο Μ.Αχμαντινετζάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος δεν αποκάλυψε εάν θα δεχθεί οριστικά το διεθνές σχέδιο συμφωνίας όπως αυτό προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, σύμφωνα όμως με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη θα αποδεχθεί το πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά θα απαιτήσει και κάποιες τροποποιήσεις.

Όπως είχε μεταδώσει χθες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, το Ιράν θα παραδώσει σήμερα Πέμπτη στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιένη την επίσημη απάντησή του στο διεθνές σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά ενός μέρους του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσει καύσιμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή