Την απάντησή του στην ΙΑΕΑ έδωσε το Ιράν

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 13:39
UPD:16:42
A- A A+

Την απάντησή του στο διεθνές σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στην Τεχεράνη για τον ερευνητικό της αντιδραστήρα έδωσε σήμερα το Ιράν, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Ο γενικός διευθυντής της IAEA Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι έλαβε μια πρώτη απάντηση των ιρανικών αρχών στην πρότασή του να χρησιμοποιηθεί ουράνιο ελαφρώς εμπλουτισμένο από το Ιράν για την παραγωγή καυσίμου με σκοπό τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, προορισμένου κυρίως για την παραγωγή πυρηνικών ισοτόπων για ιατρικούς σκοπούς», αναφέρει η ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

Ο Ελ Μπαραντέι «διαπραγματεύεται με την ιρανική κυβέρνηση καθώς και με όλα τα σημαντικά εμπλεκόμενα μέρη, με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατό να υπάρξει σύντομα συμφωνία επί της προτάσεώς του», προσθέτει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε ανεπαρκές το σχέδιο συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που θα κάνει, είναι να καθυστερήσει κατά ένα χρόνο την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Όπως υπογράμμισε, η αρνητική πλευρά της συμφωνίας είναι ότι δίνει διεθνή αναγνώριση στον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.

Ο Μπαράκ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει περαιτέρω και να ζητήσει την πλήρη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου στο ιρανικό έδαφος. «Αν η συμφωνία εφαρμοστεί, θα τους (Ιρανούς) πάει πίσω ένα χρόνο, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα μειονέκτημα. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία αναγνωρίζουν πως το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο και το βοηθούν με τη συμφωνία τους, εμπλουτίζοντας αυτοί ουράνιο για ειρηνική χρήση. Είναι σημαντικό να εμμείνουν στον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου», τόνισε ο Εχούντ Μπαράκ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή