ΠΓΔΜ: Εμμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία ο Γκρούεφσκι

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 15:56
A- A A+

Εμμένει στη θέση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας, στην περίπτωση που εξευρεθεί λύση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», λίγο πριν από την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες.

«Δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας θα υπάρξει. Αυτό το θέμα έχει κλείσει για μένα. Δίχως τη διενέργεια δημοψηφίσματος, δίχως δηλαδή να αποφανθούν οι πολίτες επί της ενδεχόμενης πρότασης-λύσης δεν υπάρχει περίπτωση να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι το θέμα του δημοψηφίσματος αποτελεί προεκλογική του δέσμευση.

«Δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας θα υπάρξει. Αυτό το θέμα έχει κλείσει για μένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Είμαι βαθιά πεισμένος ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στην ιστορία ενός λαού δεν δύναται να επιλυθεί, δίχως να ζητηθεί η άποψη όλων των πολιτών. Το όνομα του κράτους έχει κληρονομηθεί και αυτό ήταν συστατικό μέρος του ερωτήματος του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου 1991», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε πως «για το όνομα αυτής της χώρας δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους μία χούφτα πολιτικοί και μεμονωμένοι διανοούμενοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα. Αυτό είναι ένα τόσο μεγάλο ιστορικό ζήτημα για το οποίο μόνον ο λαός μπορεί να αποφασίσει. Οι πολιτικοί επ’ αυτού του ζητήματος απλώς μπορούν να διατυπώσουν την άποψή τους, όχι όμως και μόνοι τους να αποφασίσουν».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του στην Αυστραλία περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν», οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, αποδόθηκαν αποσπασματικά.

«Δεν έχουμε διόλου εδαφικές βλέψεις ούτε έναντι της Βουλγαρίας, ούτε έναντι οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Οι δηλώσεις μου αποδόθηκαν εκτός πλαισίου και αποσπασματικά», δήλωσε.

«Δεδομένης της κατάστασης της μακεδονικής κοινότητας στην Αυστραλία, στην ομιλία μου κάλεσα τους Μακεδόνες στην Αυστραλία να είναι περισσότερο ενωμένοι, να μην διαχωρίζονται πάνω σε καμία βάση, όπως είναι οι εκκλησιαστικοί διαχωρισμοί, υπό την έννοια υπέρ ή κατά του τοποτηρητή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή πάλι βάσει του τόπου γεννήσεώς τους», εξήγησε.

«Είπα πως εκεί στην Αυστραλία όλοι αυτοί ζουν σε ένα κράτος, εννοώντας την Αυστραλία, και ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ τους. Πρόσθεσα πάνω σε αυτό ότι και στα Βαλκάνια, όταν όλες οι χώρες θα καταστούν μέλη της Ε.Ε. θα γκρεμιστούν τα σύνορα και όλοι οι λαοί των Βαλκανίων θα ζουν σε μια Ευρώπη δίχως σύνορα, όπως στην Αυστραλία ζουν σε ένα κράτος Μακεδόνες το γένος, ανεξάρτητα από το πού έχουν γεννηθεί, Κροάτες, Έλληνες, Αλβανοί κ.ο.κ. από διάφορες χώρες. Απηύθυνα έκκληση για ομόνοια, συνοχή και συγχώρεση», τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Υπογράμμισε τέλος ότι λυπάται εάν κάποιος εξέλαβε λάθος τις δηλώσεις του ή του μεταφέρθηκαν λανθασμένα. «Εγώ είμαι συνεπής στις δηλώσεις. Αυτό που δηλώνω εντός, αυτό δηλώνω και εκτός της χώρας και αντιστρόφως», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή