Γ. Παπανδρέου: Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία

«Αποφασισμένοι για σοβαρές τομές»
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 17:09
UPD:18:10
REUTERS /YVES HERMAN

A- A A+

Την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία.

Μετά από ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος, εξέφρασε όμως την πεποίθηση «ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο για έξοδο της χώρας μας από την κρίση και αν αυτό θα εγκριθεί, καθώς και για το αίτημα παράτασης για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι αξιόπιστη, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της τετραετίας ρεαλιστικό πρόγραμμα, που δεν θα δημιουργήσει σοκ στην ελληνική οικονομία.

Όπως εξήγησε, αν ληφθούν ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα εν μέσω ύφεσης θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, που θα σημάνει λιγότερα έσοδα και άρα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται διττή προσπάθεια: νοικοκύρεμα και τόνωση της οικονομίας «για να ξαναπάρει μπρος». Συνεχίζοντας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τα χαμηλότερα στρώματα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αφού σημείωσε πως η υποδοχή του ελληνικού σχεδίου είναι γενικώς θετική, επισήμανε πως η ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να το τηρήσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου κατέθεσε πρόταση για να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Όπως ανέφερε, την πρόταση αυτή υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση αφορά την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.

Επίσης, από κοινού με τον Γκόρντον Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή