¶χρωμη και παθητική χαρακτήρισε ο ΣΥΝ την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Διατύπωσε δε μια σειρά από επικρίσεις σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «η Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν συμβάλλει στην προοπτική οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης των λαών. Αντίθετα, κινείται σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την πορεία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Συνθήκη αυτή δεν τέθηκε για έγκριση από τους λαούς της Ευρώπης».
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή ήταν απογοητευτικά, καθώς, όπως υποστήριξε, «η ΕΕ δεν ανέλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «η εμμονή της ΕΕ στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση» και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή αρκείται στην επισήμανση της επιδείνωσης της ανεργίας, χωρίς να διαμορφώνει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που ως προτεραιότητά της θα έχει την προστασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Για τη μετανάστευση, τέλος, επεσήμανε ότι «κυριαρχείται από μία στενά επιχειρησιακή αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό σε όλες του διαστάσεις και να διαμορφώσει μια ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική».