Αφγανιστάν: Αμφίβολη η συμμετοχή Αμπντουλάχ στο δεύτερο γύρο των εκλογών

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 09:51
UPD:15:54
A- A A+

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κύριου αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσαν μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Αμπντουλάχ, δεν θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο εάν δεν ικανοποιηθεί έως τα τέλη της σημερινής ημέρας για μία σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες θα σταθούν ικανές να εγγυηθούν τη δίκαια διεξαγωγή των εκλογών.

«Αν οι προϋποθέσεις δεν εκπληρωθούν έως σήμερα, ο Δρ Αμπντουλάχ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αύριο» Κυριακή, τόνισε άτομο του περιβάλλοντός του.

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μία εκλογή που δεν θα είναι διάφανη και ανόθευτη», πρόσθεσε.

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Κυριακή την απόφασή του για τη συμμετοχή του, ή μη, στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι αυτό έχει την παραμικρή σχέση με τη νομιμότητα της εκλογής. Πρόκειται για μία προσωπική επιλογή, η οποία πρέπει να αναληφθεί, ή όχι», τόνισε, από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο περιθώριο της συνάντησής της με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στο Αμπού Ντάμπι.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προηγούμενο. Υπήρξαν και άλλες χώρες που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν παρόμοια κατάσταση, όποτε ένας υποψήφιος αποφάσιζε να μην φθάσει έως το τέλος. Το έχουμε δει και στη δική μας χώρας, όταν, για τον ένα, ή τον άλλο λόγο, ένας από τους υποψηφίους αποφασίζει να μη δώσει τη μάχη», πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν σημαδεύθηκε από έξαρση της βίας, χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων (38,7%) και κυρίως εκτεταμένη νοθεία υπέρ του προέδρου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή