Αφγανιστάν: Εκτός δεύτερου γύρου ο Αμπντάλα

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 09:58
UPD:10:51
A- A A+

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ο πρώην ΥΠΕΞ και διεκδικητής της αφγανικής προεδρίας Αμπντάλα Αμπντάλα, καθώς θεωρεί πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχε θέσει για δίκαιη διεξαγωγή της αναμέτρησης.

«Δε θα συμμετάσχω στις εκλογές. Είναι μία απόφαση που δεν την έλαβα με ευκολία. Την απόφαση έλαβα μετά πολλές διαβουλεύσεις με τον αφγανικό λαό, τους υποστηρικτές μου, και σημαντικούς ηγέτες», τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν τους καλεί να μποϊκοτάρουν τη ψηφοφορία.

«Δεν έχω κάνει τέτοιο κάλεσμα», ανέφερε ο Αμπντάλα στους δημοσιογράφους μετά το διάγγελμά του προς τους υποστηρικτές του.

Κανονικά θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου, παρά την ανακοίνωση για αποχώρηση του συνδιεκδικητή Αμπντάλα Αμπντάλα, ο Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με την προεκλογική ομάδα του αφγανού προέδρου.

«Όσον αφορά εμάς, εμείς θα παραστούμε στις εκλογές», διεμήνυσε ο Μόιν Μαραστιάλ, στέλεχος του προεκλογικού επιτελείου του Καρζάι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η απόφαση του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ να μην λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν θα επηρεάσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

«Δεν νομίζω ότι επηρεάζει τη νομιμότητα. Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις στη δική μας χώρα καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο στις οποίες ένα από τα μέρη στο δεύτερο γύρο αποφασίζει για οποιονδήποτε λόγο ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο γύρο, όπου η αντιπολίτευση και οι διεθνείς παρατηρητές είχαν καταγγείλει για εκτεταμένη νοθεία, ο Καρζάι είχε λάβει το 49,76% των ψήφων, έναντι 30,59% του Αμπντάλα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή