Το κλίμα στο επίκεντρο της συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 10:49
A- A A+

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, θα βρεθεί η πρόοδος στην επίτευξη ενός συμφώνου για την κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο για πρώτη φορά από τη θέση αυτή και αναμένεται να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων συνομιλητών του για επιτακτική περιβαλλοντική δράση ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τον Ομπάμα να τους πείσει ότι εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφή στο γραφείο του Ομπάμα έως το Δεκέμβριο.

Αντίθετα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συνέκλιναν σε μία συμφωνία για το ποσό (100 δισ. ευρώ έως το 2020) που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αλλαγές στο κλίμα.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης στη σύνοδο και οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει ακόμη ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου, όπως και οι συνομιλίες με το Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή