Έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει η Β. Κορέα

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 12:23
A- A A+

Έτοιμη για άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ δήλωσε η Β. Κορέα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «θα κάνει αυτό που θέλει» εάν η Ουάσινγκτον αρνηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το κομμουνιστικό κράτος είναι έτοιμο να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό του, εφόσον υπάρξουν άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

«Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι πως τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, που είναι η Βόρειος Κορέα και οι ΗΠΑ, θα πρέπει εν πρώτοις να καθίσουν και να βρουν μία λογική λύση», τονίζει εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Τώρα που έχουμε δείξει τη γενναιοδωρία να δηλώσουμε τη θέση ότι προτιθέμεθα να συνομιλήσουμε με τις ΗΠΑ και να έχουμε πολυμερείς συνομιλίες-περιλαμβανομένων και των εξαμερών διαβουλεύσεων-είναι πλέον ώρα να αποφασίσουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα, θα κάνει αυτό που θέλει».

Πρόκειται για την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι μπορεί να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την πρόσκληση της Πιονγκγιάνγκ για επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου στη Β. Κορέα, Στίβεν Μπόσγουορθ.

Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή τους με τον δεύτερο στην ιεραρχία πυρηνικό διαπραγματευτή της Βορείου Κορέας, πως η Πιονγκγιάνγκ εμφανίστηκε πιο πρόθυμη να επαναλάβει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «παγώσει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή