Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του Desertec

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 15:27
A- A A+

Πιο κοντά στο όραμα του Desertec έρχεται η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της σύστασης κοινοπραξίας 12 εταιρειών για υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ύψους 400 δισ. ευρώ προκειμένου να μετατραπεί η Σαχάρα σε γιγάντια πηγή ηλιακής ενέργειας.

Στόχος του Desertec είναι η κάλυψη του 15% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια έως το 2050 με τη βοήθεια γραμμών που θα διασχίζουν την έρημο και τη Μεσόγειο και θα φτάνουν στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Η γερμανική κοινοπραξία έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Munich Re, της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων του κόσμου και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μηχανικής και ενέργειας, όπως η Siemens, η E.ON και η ABB, καθώς και η Deutsche Bank. Ως εκ τούτου, η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έρχεται πιο κοντά και υπολογίζεται ότι θα είναι εφικτή ήδη από το 2015.

«Έχουμε περάσει ένα κρίσιμο σημείο μετά την ίδρυση της εταιρείας, η δραστηριότητα της οποίας αναμένεται αναμφίβολα επικερδής», τονίζει ο καθηγητής Πέτερ Χέπε , επικεφαλής της Munich Re σε θέματα κλιματικών αλλαγών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση δύο βασικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα επόμενα χρόνια –τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή ασφάλεια», υπογραμμίζει.

«Ήρθε η στιγμή να περάσουμε από τη σύλληψη στην υλοποίηση του οράματος. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων μερών και πολιτισμών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση για υλοποιήσιμες επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διασυνδεδεμένα δίκτυα», επισημαίνει ο κ. Χέπε.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή