Μέρκελ: Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 19:56
A- A A+

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ, προτρέποντας τους διεθνείς παράγοντες να καταλήξουν σε μία συμφωνία το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμφωνία σε έναν στόχο -η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε την προθυμία όλων των κρατών να αποδεχθούν διεθνώς δεσμευτικές υποχρεώσεις», τόνισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον των δύο Σωμάτων της αμερικανικής Γερουσίας.

Η Μέρκελ προέτρεψε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για το κλίμα, τονίζοντας πως οι εταίροι των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα και στις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις για τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατόν να πεισθούν η Κίνα και η Ινδία να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη στάση για το περιβάλλον.

«Είμαι πεπεισμένη πως μόλις η Ευρώπη και η Αμερική αποδείξουν πως είναι έτοιμες να υιοθετήσουν μία συμφωνία για το κλίμα, θα αποδειχθεί εξίσου δυνατό να πείσουμε την Κίνα και την Ινδία να συνταχθούν», υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή