Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον πρόεδρο της ΕΕ

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 20:10
A- A A+

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την επιλογή του πρώτου μόνιμου προέδρου της ΕΕ και του αρχηγού της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αρχίζω τώρα τις διαβουλεύσεις» για να βρεθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καθήκοντα του μόνιμου προέδρου και του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, αναφέρει ο Ράινφελντ σε ανακοίνωση του, λίγο μετά από την υπογραφή της συνθήκης της Λισαβόνας από τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους.

Σημείωσε ακόμη ότι θα ανακοινώσει «μόλις καταστεί δυνατό» τη σύγκληση έκτακτης συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ για να επιλεγούν αυτές οι δυο προσωπικότητες που θα είναι το πρόσωπο και η φωνή της Ευρώπης, και ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή την συνθήκη την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά πάντως το πρόσωπο του προέδρου της ΕΕ, φαίνεται πως υπάρχει κάποια συναίνεση για το όνομα του βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν Βαν Ρομπούι.

«Υπάρχει μια συναίνεση στο όνομα του, κάτι που είναι σπάνιο στους 27. Κανένας άλλος δεν είχε εξασφαλίσει την ομοφωνία», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή του μελλοντικού Ύπατου αντιπροσώπου, πραγματικού «υπουργού Εξωτερικών» της Ένωσης και χωρίς αμφιβολία «ισχυρού άνδρα» της μελλοντικής ΕΕ.

Η ένταση της εκστρατείας του Λονδίνου για τον Τόνι Μπλέρ -για την θέση του προέδρου- μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια λύση αναδίπλωσης: αυτήν του αρχηγού της βρετανικής διπλωματίας, του εργατικού Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή