Στους Ρεπουμπλικάνους Βιρτζίνια και Νιού Τζέρσεϊ

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 07:38
UPD:13:02

A- A A+

Δύο σημαντικές νίκες πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις κούρσες για την ανάδειξη κυβερνητών στην Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσεϊ, πλήττοντας τους Δημοκρατικούς και δείχνοντας ότι η επιρροή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει όρια.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν μια υπό διεκδίκηση έδρα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ένα πρώτο δείγμα για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του Ομπάμα στην εξουσία, και ένα χρόνο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 για το Κογκρέσο, που θα αποτελέσουν το πρώτο έμμεσο αλλά σαφές δημοψήφισμα για την ηγεσία του.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ ΜακΝτόνελ πέτυχε μια εύκολη νίκη επί του Δημοκρατικού Κράι Ντιντς στη Βιρτζίνια, ενώ στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Κρίστι έδωσε σκληρή μάχη με τον απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζον Κορζίν, και τελικά επικράτησε.

Πριν από ένα χρόνο, ο Ομπάμα κατάφερε να γίνει ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο στη Βιρτζίνια από το 1964, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, οι Δημοκρατικοί έχουν πρόβλημα εάν δεν είναι ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο. Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε δύο φορές σε εκδηλώσεις του Ντιντς, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, ούτε να προσελκύσει τόσους ψηφοφόρους.

Ο Δημοκρατικός Μπιλ Όουενς στο μεταξύ κέρδισε την έδρα της 23ης εκλογικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της κούρσας των κυβερνητών. «Δεν πιστεύω ότι οι τοπικές εκλογές στο Νιού Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια προμηνύουν πολλά πράγματα, όσον αφορά στην επιτυχία της πολιτικής μας στο μέλλον», δήλωσε.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να αποδώσουν στις πολιτικές του Ομπάμα τις νίκες τους. «Σήμερα οι ψηφοφόροι έστειλαν μια προειδοποιητική βολή στους Δημοκρατικούς και στο Λευκό Οίκο ότι έχουν κουραστεί από τις δαπάνες, από την κατασπατάληση και το παρατράβηγμα του σχοινιού από την Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Έρικ Κάντορ, δεύτερος τη τάξει μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα ίσως αποτελεί μια ένδειξη της «ανυπομονησίας» όσων, ανεξάρτητων κυρίως, ψήφισαν τον Ομπάμα για την «ελπίδα» που τους προσέφερε, να δουν πράξεις από την κυβέρνησή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή