Δίκη ΕΛΑ: Την ενοχή δυο κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 22:18
UPD:22:23
A- A A+

Την ενοχή των Χρήστου Τσιγαρίδα και Αγγελέτου Κανά για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ και σε ενέργειες της οργάνωσης και την αθώωση της Ειρήνης Αθανασάκη πρότεινε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο τακτικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Βαβέτσης.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία, όπου εκδικάστηκαν οι εφέσεις των τριών καταδικασθέντων σε 25ετή κάθειρξη, ο τακτικός Εισαγγελέας ζήτησε από τους εφέτες να κηρύξουν ενόχους τους Αγγελέτο Κανά και Χρήστο Τσιγαρίδα.

Τον πρώτο για απλή συνέργεια σε εκρήξεις, σε ανθρωποκτονία και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με τον κ. Βαβέτση, ο Κανάς πρέπει να κριθεί ένοχος για ενέργειες της οργάνωσης μέχρι το 1994 καθώς «προσέφερε υλική και ψυχική συνδρομή».

Για τον Χρήστο Τσιγαρίδα ο Εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτή από το δικαστήριο η δήλωση του κατηγορουμένου ότι αποχώρησε από την οργάνωση μετά το 1989 και έτσι ζήτησε ενοχή για απλή συνέργεια σε όσες από τις εκρήξεις της οργάνωσης, μέχρι το 1989, δεν έχουν παραγραφεί.

Για την Ειρήνη Αθανασάκη ο Εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή της λόγω παραγραφής για τις κατηγορίες που αφορούσαν ενέργειες πριν το 1985 και αθώωση της για ενέργειες που αφορούσαν το διάστημα 1985 έως 1995 καθώς όπως ανέφερε δεν αποδεικνύεται με πραγματικά περιστατικά ότι είχε ενεργό και καθοριστική συμμετοχή.

Στην έναρξη της τοποθέτησης του ο κ. Βαβέτσης αναφερόμενος σε οργανώσεις όπως η «17Ν» και ο «ΕΛΑ», σημείωσε πως δεν κατάφεραν μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας να αντιληφθούν την αλλαγή των συνθηκών και «εγκλωβίστηκαν ιδεοληπτικά σε μία τραγική ψευδαίσθηση» που τις οδήγησε σε εγκληματικές δράσεις οι οποίες με την σειρά τους έφεραν την σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Τέλος αναφερόμενος σε μέλη τέτοιων οργανώσεων ο Εισαγγελέας επεσήμανε ότι είναι άτομα «ευπαθή σε απόλυτη χειραγώγηση».

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις των συνηγόρων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή