«¶τοπη» η σύναψη σύμβασης στην Κοπεγχάγη

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 11:22
A- A A+

Φρούδες θεωρούν ολοένα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη τις ελπίδες για σύναψη νομικώς δεσμευτικής συνθήκης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Αντιθέτως, πιο πιθανή θεωρούν την κατάρτιση σύμβασης στη σύνοδο του Μεξικού το Δεκέμβριο 2010.

Ο υπουργός Κλιματικών αλλαγών της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ήταν ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που παραδέχθηκε απερίφραστα ότι από την Κοπεγχάγη δεν θα προκύψει συνθήκη. Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ προχωρούν πολύ αργά και δεν έχουν καλή εξέλιξη».

Ο υπουργός Κλιματικών αλλαγών της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, ήταν ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που παραδέχθηκε απερίφραστα ότι από την Κοπεγχάγη δεν θα προκύψει συνθήκη.

Οι ελπίδες για την Κοπεγχάγη εξανεμίζονται και στη Βαρκελώνη, όπου έγινε σαφές σήμερα ότι στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο θα επιτευχθεί μια «πολιτικώς δεσμευτική» συνθήκη, με την οποία τα πλούσια κράτη θα δηλώνουν την ελπίδα τους να έχουν συγκεντρώσει όλα τα βασικά στοιχεία για τη διαμόρφωση τελικής συμφωνίας.

Απαισιοδοξία επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι η σύναψη νομικής συνθήκης στην Κοπεγχάγη θα είναι, κατά τη γνώμη του, αδύνατη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή