Διάβημα Ε.Ε. στην Τουρκία για τον πρόεδρο του Σουδάν

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 13:21
UPD:15:26
A- A A+

Διάβημα με το οποίο υπογραμμίζεται η δέσμευση της Τουρκίας για αρμονία προς την πολιτική της ΕΕ, κατά την ενταξιακή πορεία, επέδωσαν οι Βρυξέλλες στην ¶γκυρα, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Την πληροφορία περί διαβήματος μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV. Ο Μπασάρ θα είναι στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Δευτέρα για τη σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Αντιδρώντας στην είδηση του διαβήματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρατήρησε πως το θέμα της επίσκεψης του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στην Τουρκία δεν αφορά την Ε.Ε..

«Γιατί παρεμβαίνουν; Αυτή είναι μια συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Δεν είναι μια διμερής συνάντηση», παρατήρησε ο κ. Γκιουλ απαντώντας στο αίτημα των Βρυξελλών προς την Αγκυρα να επανεξετάσει την απόφασή της να προσκαλέσει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρόεδρο του Σουδάν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

Ο ίδιος ο Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΙΔ, τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή