Ιράν: «Δεν θα στείλουμε ουράνιο στο εξωτερικό»

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2009 10:33
A- A A+

Το Ιράν αρνείται να στείλει το εμπλουτισμένο του ουράνιο στο εξωτερικό με αντάλλαγμα την αποστολή καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ιρανικής βουλής Αλαεντίν Μπορουτζερντί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Δεν προβλέπεται η αποστολή μέρους των 1.200 κιλών (ουρανίου που έχει εμπλουτισθεί σε ποσοστό κάτω του 5%) σε άλλη χώρα για να λάβουμε καύσιμο. Αυτό είναι πλέον εκτός συζητήσεως, είτε θα γινόταν σταδιακά ή άπαξ», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Isna.

«Επί του παρόντος οι ειδικοί μας εξετάζουν με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσουμε καύσιμο για να διευθετήσουμε το θέμα. Ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ (ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας) διεξάγει διαπραγματεύσεις για να υπάρξει λύση», πρόσθεσε.

Στις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο συνάντησης στη Βιένη ανάμεσα στο Ιράν, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας υπέβαλε σχέδιο συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν θα εξασφάλιζε πυρηνικό καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα εξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος του εμπλουτισμένου του ουρανίου για περαιτέρω εμπλουτισμό στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα αναλάβει την μετατροπή του σε πυρηνικό καύσιμο για την τροφοδοσία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Χθες, σε συνέντευξή του σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ιράν προτιμά να αγοράσει το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία του ερευνητικού αντιδραστήρα και είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα.

«Είπαμε στην IAEA ότι θέλουμε να αγοράσουμε το καύσιμο. Η Διεθνής Υπηρεσία μάς είπε ότι ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να μας πουλήσουν καύσιμο. Συζητούμε μαζί τους την αγορά», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος.

Την περασμένη Δευτέρα ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ είχε δηλώσει ότι το Ιράν είναι έτοιμο για μια νέα συνάντηση με τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη θέλει να αγοράσει καύσιμο.

«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε το καύσιμο από οποιαδήποτε πλευρά, όπως κάναμε πριν από 20 χρόνια από την Αργεντινή, υπό την επίβλεψη της IAEA. Το σημείο-κλειδί είναι η εγγύηση για την τροφοδοσία σε καύσιμο...Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μία νέα τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση στη Βιένη, ώστε να ληφθούν υπ΄όψιν οι ανησυχίες του Ιράν στον τεχνικό τομέα», είχε δηλώσει, χωρίς να διευκρινίσει εάν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να στείλει μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου της στο εξωτερικό με αντάλλαγμα τη χορήγηση πυρηνικού καυσίμου.

Την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από την Τεχεράνη να αποδεχθεί τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή, κάνοντας λόγο για «χρονικό σημείο-κλειδί».

«Δεν θα την τροποποιήσουμε και δεν θα περιμένουμε επ΄αόριστον», προειδοποίησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή