«Το δίλημμα είναι εκσυγχρονισμός ή λαϊκισμός»

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2009 16:19
A- A A+

«Γεράσαμε και δεν αρέσουμε, πρέπει να επανιδρυθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος», τόνισε ο ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο Έκτακτος Συνέδριο της ΝΔ, στο ΣΕΦ.

«Θέλουμε ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, που θα είναι εγκλωβισμένο σε ποσοστά, ή ένα κόμμα πλατύ, πολυσυλλεκτικό που να διασφαλίζει προοπτική εξουσίας;», έθεσε το ερώτημα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τοποθετηθούμε σε ουσιαστικά ζητήματα, που δεν υπάρχουν στις αφετηρίες του παρελθόντος. Χρειάζονται λύσεις που να απαντούν στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και όχι λύσεις αριστερές δεξιές, ή κεντρώες».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι το «το δίλημμα είναι εκσυγχρονισμός, ή λαϊκισμός. Τον λαϊκισμό πρέπει να απομονώσουμε». Ακολούθως είπε ότι οι σύνεδροι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν «τι ακριβώς κόμμα θέλουμε, ένα κόμμα θεσμό με ιστορία, συνέχεια, με παρόν και μέλλον, ή ένα κόμμα μηχανισμών; Ένα κόμμα με κανόνες, ή ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων; Ξεχάσαμε το κόμμα στην μετεκλογική περίοδο και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος και γι αυτό πρέπει να καθιερώσουμε αρχές για τη λειτουργία του και για τη σχέση μας με την κοινωνία». Και ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέληξε: «Χαίρομαι που οι προτάσεις μου για το κόμμα έγιναν αποδεκτές από τους υποψηφίους. Προτάσεις για τακτική εκλογή, για δημοψηφίσματα, για συνέδριο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαδικασία επιλογής αρχηγού είναι βαριά πολιτική, δεν κάνουμε καλλιστεία, επιλέγουμε πολιτικές προτάσεις».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα μάς αδικεί»

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αδικεί την παράταξη και την προσφορά μας στον τόπο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να ξαναγίνει η ΝΔ το μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα που οδήγησε τον τόπο στις μεγάλες επιλογές».

«Μην ακούτε όσους λένε ότι το άνοιγμα στην κοινωνία υποβαθμίζει τον ρόλο των κομματικών στελεχών», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι τιμή μας, που η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, που προσφεύγει στην ανοικτή κοινωνία για να εκλέξει τον αρχηγό του. Η παράταξη πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση και η 30η Νοεμβρίου πρέπει να βρει τη ΝΔ ενωμένη. Όποιος τολμήσει να διαταράξει την ενότητα, θα βρει απέναντί του τη βάση του κόμματος».

«Το συνέδριο είναι ιστορικής σημασίας»

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε το Συνέδριο ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, «λόγω της απόφασης να ψηφίζει και η βάση για τον αρχηγό».

Ο κ. Καλογερόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να μιλήσουν ανοικτά «γιατί αλλιώς θα δυσκολέψουμε το μέλλον μας. Καλούμαστε να εκλέξουμε τον αρχηγό, που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πήρε τη ΝΔ το 1997 και την έκανε πολυκατάστημα και στο τέλος πήρε μόνος του τις ευθύνες. Σήμερα, πρέπει το συνέδριο να αποφασίσει τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος».

Ο ομιλητής άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «επέστρεψε ανάλγητο και εκδικητικό. Έλεγαν πρώτα ο πολίτης, αλλά εννούσαν ο "κολλητός πολίτης". Εκείνοι που μεγάλωσαν τις κοιλιές τους, πρέπει να πάνε σπίτι τους».

«Δεν έχουμε συζητήσει για τα αίτια της ήττας και το μέλλον της παράταξης»

«Εδώ και 35 μέρες συζητάμε για το καταστατικό και τις διαδικασίες και έχουμε ταράξει τον κόσμο με τη γραφειοκρατία και δεν έχουμε συζητήσει για τα αίτια της ήττας και το μέλλον της παράταξης», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε αυτά που μας ενώνουν, αυτά που μας χωρίζουν και αυτά που μας πληγώσανε και πρέπει μετά την εκλογή, να υπηρετήσουμε όλοι μία νέα ΝΔ και να μην αφήσουμε να επικρατήσουν πλαστά διλήμματα. Κάποιοι προσπάθησαν να εκφραστούν σαν πιο νεοδημοκράτες από τους άλλους. Αυτοί οδηγούν σε μία καθαρή, αλλά μικρή και αδύναμη ΝΔ. Η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν ανήκει σε κανέναν ξεχωριστά, ανήκει σε όλους».

«Επιτυχία όλων η εκλογή από τη βάση

«Εξέλιξη σταθμό», χαρακτήρισε την εκλογή από τη βάση ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Μενέλαος Δασκαλάκης, και πρόσθεσε ότι αναδεικνύει μία εξόχως δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία. Συνέχισε λέγοντας ότι «στέλνουμε ένα θετικό μηνυμα στην κοινωνία, είναι μία επιτυχία που έχουμε συνεισφορά όλοι και πρέπει να την περιφρουρήσουμε όλοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή