Να λειτουργήσει μεσολαβητικά ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ ζητεί από την ¶γκυρα ο Σύρος πρόεδρος

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 12:41
A- A A+

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ για να λειτουργήσει και πάλι ως μεσολαβητής ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ.

«Εάν η Τουρκία θέλει να μάς βοηθήσει στο θέμα του Ισραήλ, οφείλει να έχει καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή. Αν όχι, πώς θα διαδραματίσει έναν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύρος πρόεδρος στην εφημερίδα Hurriyet.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικούς συμμάχους, έχουν επιδεινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Αγκυρα επέκρινε με δριμύτητα την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τουρκία τελούσε μέχρι πέρυσι χρέη μεσολαβητή ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ. Ομως, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αγκυρας διεκόπησαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης τον περασμένο χειμώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι την Παρασκευή τη διαθεσιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει και πάλι μεσολαβητικό ρόλο, όταν οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή