Έκτακτο Συνέδριο ΝΔ: Ομιλίες Θ. Χειμάρα, Θ. Νάκου, Κ. Κιλτίδη, Β. Μπουζάλη, Αγ. Μοσχονά και Φ Πάλλη - Πετραλιά

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 14:15
A- A A+

«Δεν αρκεί να είναι προσωπικά ο Καραμανλής έντιμος, αλλά έπρεπε να είναι υποδειγματική, στο συνολό της, η κυβέρνηση και οι λειτουργοί της», τόνισε ο νομάρχης Φθιώτιδας, πρ. βουλευτής, Θανάσης Χειμάρας, και πρόσθεσε πως ο Κ. Καραμανλής «έπρεπε να πάρει κεφάλια στον κατάλληλο χρόνο και όχι μόνο αυτών, που είχαν κλειστές πόρτες, αλλά και αυτών που ξημεροβράδιαζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάνοντας ανέξοδη κριτική».

Ο κ. Χειμάρας εκτίμησε ότι ο πρ. πρωθυπουργός δεν είχε πάγκο και αναπληρωματικούς, «αφού είχαμε μόνο 150+1 βουλευτές», και ανέφερε ότι «αν έβγαζε κόκκινη κάρτα ο πρόεδρος σε κάποιους και πηγαίναμε σε εκλογές, θα τις κερδίζαμε ξανά. Πήγαμε σε εκλογές ως πρόβατα επί σφαγή».

«Θλίβομαι από την ένταση που βλέπω»

Ο πρ. υφυπουργός, βουλευτής Θ. Νάκος υποστήριξε ότι ο βουλευτής οφείλει πρώτος να καταθέσει τις επιλογές του, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την χωρίς μέτρο προσπάθεια προβολής αυτών.

«Θλίβομαι από την ένταση που βλέπω και από τα βαριά λόγια που ακούω, είμαι βέβαιος ότι θα μετανιώσουν αυτοί, που τα εκστομίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη ΝΔ «και αν δεν σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών τους φοβάμαι ότι θα μας γυρίσουν την πλάτη».

«Πρώτα η επικράτηση των ιδεών μας»

«Ο προσωπικός φανατισμός είναι ο χειρότερος φανατισμός», τόνισε πρ. υφυπουργός, βουλευτής, Κ. Κιλτίδης, ο οποίος δήλωσε «δεξιός, που ανήκει στη ΝΔ».

«¶λλο μέλος και άλλο ψηφοφόρος», είπε τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να απαξιώνεται η έννοια του μέλους. «Είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα η ΝΔ», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι είναι άλλο το πολυσυλλεκτικό και άλλο το πολυτασικό κόμμα. «Η σύγχρονη δεξιά δεν είναι δύο σε ένα. Δεν είναι σαμπουάν», ανέφερε και, επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προηγηθεί η επικράτηση των ιδεών μας και μετά θα έρθει η πολιτική μας επικράτηση».

«Αποκοπήκαμε από τη βάση μας»

Η πρ. βουλευτής Β. Μπουζάλη έκανε λόγο για «αργά ανακλαστικά της κυβέρνησης της ΝΔ», και για «επικοινωνιακό έλλειμα».

Μίλησε για μεμονωμένες συμπεριφορές, που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους, και τόνισε ότι «αποκοπήκαμε από τη βάση μας». Κάλεσε τα μέλη της ΝΔ να επιλέξουν «αυτόν που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης. Οι διασπαστικές κινήσεις έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Να εκλέξουμε αυτόν που δεν προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στους ψηφοφόρους μας. Οι λογικές της ιδεολογικής καθαρότητας θα μας περιορίσουν».

«Nα δούμε πώς μεταχειριστήκαμε τη βάση»

Ο Α.Μοσχονάς, μέλος της ΚΕ του κόμματος, τόνισε την ανάγκη «να δούμε πώς μεταχειριστήκαμε τη βάση. Δεν αρκεί να λέμε απλώς ότι την αγαπάμε».

Αναρωτήθηκε αν το κόμμα θα λειτουργεί έως ότου κερδίσει τις εκλογές, ή θα λειτουργεί και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, και τόνισε ότι «αγαπάμε τα στελέχη, αλλά όταν γινόμαστε κυβέρνηση, υιοθετούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ΝΔ έχει ανίκανα στελέχη και πρέπει να τα βρούμε από αλλού» και κατέληξε: «Ευχαριστώ όσους έδωσαν τη μάχη και συγγνώμη από όσους απογοητεύσαμε».

«Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα»

Η πρ. υπουργός Φ. Πετραλιά, είπε ότι «η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα», που τη βίωσε και η ίδια, τόσο κομματικά, όσο και προσωπικά.

«Κατά το ποσοστό της συμμετοχής μας ευθυνόμαστε όλοι», τόνισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να καταδείξουμε λάθη, παραλείψεις και συμπεριφορές. Η βασική αιτία του οδυνηρού αποτελέσματος ήταν ότι χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί κάποιοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή στο πρόσωπό τους. Να γίνει ένα καλό μάθημα αυτή η ήττα». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να αξιολογηθεί και να καταγραφεί το έργο της ΝΔ στα πεντέμισι χρόνια. Να μην απαξιώσουμε μόνοι μας το έργο μας. Θα δικαιωθούμε για το έργο μας. Πρέπει να το αναδείξουμε από τις 29 Νοεμβρίου και μετά». Αναφέρθηκε, τέλος, στην κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό και στον περιορισμό των Ταμείων και σημείωσε πως «αφήσαμε το ΕΚΑΣ αυξημένο κατά 107%, παραλάβαμε μια χώρα στα μπετά και στα χαρτιά και κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή