Eρντογάν: Δεν υπήρξε γενοκτονία στο Σουδάν

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 15:09
A- A A+

«Δεν διαπίστωσα κάποια γενοκτονία στο Σουδάν», δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη έλευση του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ στην Τουρκία για τη Σύνοδο οικονομικής συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει σήμερα ότι η ¶γκυρα, έστω και ανεπισήμως, διεμήνυσε στο Σουδάν ότι θα ήταν καλύτερα να μην προσέλθει ο Αλ Μπασίρ.

Στις 4 Μαρτίου 2009, ο Σουδανός Πρόεδρος καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Έχει εκδοθεί μάλιστα και ένταλμα σύλληψής του.

Μιλώντας σήμερα στο πρώτο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις για τις συζητήσεις περί έλευσης του Μπασίρ. Αναφερόμενος στην καταδίκη του Μπασίρ, αλλά και στην παρατήρηση ότι ο ίδιος καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στη Γάζα, χωρίς να αναφερθεί στο Σουδάν, είπε πως η «πρόσκληση δεν είναι της Τουρκίας, αλλά του Οργανισμοιύ Ισλαμικής Διάσκεψης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν επισκέφθηκε το Σουδάν, δεν διαπίστωσε κάποια γενοκτονία και υπογράμμισε πως «ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να προβεί σε γενοκτονία».

Η «Μιλιέτ» γράφει σήμερα ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανεπισήμως, έστειλε στο Σουδάν το μήνυμα ότι θα ήταν καλύτερα να μην φτάσει στην Τουρκία ο Αλ Μπασίρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «κατά 51%, ο Αλ Μπασίρ δεν θα έρθει» για τη Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Μεταξύ των ηγετών που φτάνουν από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, είναι και ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχσμούντ Αχμεντινετζάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή