Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η Α. Παπαρήγα

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 16:43
UPD:18:10
A- A A+

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με μακροσκελές άρθρο της στον «Ριζοσπάστη», ενώ εντοπίζει προβλήματα στη λειτουργία του κόμματός της και καλεί σε νέα ανάγνωση και βαθύτερη μελέτη της Πολιτικής Απόφασης του 18ου Συνεδρίου, που καθορίζει «τι πρέπει να γίνει και πώς».

Ειδικότερα, καταγγέλει ότι «στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ο στόχος να τσακίσει κυριολεκτικά, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα με το καρότο και το μαστίγιο, εναλλάξ με την εξαγορά και τη χειραγώγηση, με το εμπόριο φόβου και ελπίδων».

Η ΓΓ του ΚΚΕ κάνει ιστορική αναδρομή του τρόπου με τον οποίο κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ από το 1981, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική περίπτωση, να χειραγωγεί το εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα, να αλλοιώνει και να ενσωματώνει τη λαϊκή διαμαρτυρία, να τσακίζει το κίνημα με το καρότο και το μαστίγιο μαζί».

Προσθέτει δε, ότι «το ΠΑΣΟΚ κατάφερε για μια σειρά λόγους, εν μέρει και από δική μας ευθύνη, στη 10ετία του '80, να επιβάλει ως μέτρο σύγκρισης της πολιτικής του την άμιλλα με τη ΝΔ, με το δεξιό παρελθόν, παραμερίζοντας συνειδητά τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, τις εγχώριες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του λαού, έτσι ώστε να μένει σχετικά στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

Ως εκ τούτου, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «δεν πρέπει να παραβλέψουμε ένα πλεονέκτημα, που είχε και ως ένα βαθμό έχει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που του επιτρέπει να αυτοδιαφημίζεται ως σύγχρονο ευαίσθητο κοινωνικά κόμμα, χωρίς βεβαίως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στη ζωή του λαού, ή καλύτερα να πούμε με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα του λαού».

Με αναφορές σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα υποστηρίζει ότι την κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας του ΄90 και διεθνώς και για την ελληνική αριστερά «το ΠΑΣΟΚ καπηλεύθηκε και εκμεταλλεύθηκε την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Πιο ανοικτά και καθαρά επέτρεψε στον εαυτό του την υιοθέτηση όλης της συκοφαντίας κατά του σοσιαλισμού, τον αντικομμουνισμό, που προϋπήρχε μεν στις ιδεολογικές του θέσεις και στην πρακτική πολιτική του, όμως δεν αποκαλυπτόταν τόσο ανοικτά και επιθετικά την περίοδο, που τα Βαλκάνια ήταν σοσιαλιστικά, την περίοδο της ύπαρξης και δράσης της ΕΣΣΔ».

Έτσι, η κα Παπαρήγα διαπιστώνει ότι «τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ είναι στην πραγματικότητα πλεονεκτήματα προς όφελος της αστικής ιδεολογίας, των συμφερόντων της αστικής τάξης. Η τελευταία ανταπέδωσε τις διευκολύνσεις, που της παρείχε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της διακυβέρνησής του με τη γνωστή στήριξη, που απόλαυσε. Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες με ποιον τρόπο, μέσα σε ένα βράδυ, απέσυρε τη στήριξη, που παρείχε στη ΝΔ, διαμορφώνοντας κλίμα υπέρ της νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο έδαφος πάντα της δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας».

Φθάνοντας στην παρούσα περίοδο, η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εντυπώσεις, να διαμορφώνει κάποιες επιλεκτικές συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, ώστε να περάσουν τα μέτρα του με τη λιγότερη αντίσταση, αν όχι με μηδενική αντίσταση, πλασάροντας ένα μείγμα εμπορίου ελπίδας και φόβου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή