Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 22:18
UPD:22:30
A- A A+

Εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πραγματοποιήθηκε απόψε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και του προέδρου του Δικαστηρίου του Στρασβούργου Ζαν Πόλ Κοστά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός εξήρε το τεράστιο κύρος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο του ΕΔΑΔ ως θεματοφύλακα των ελπίδων του κάθε ευρωπαίου πολίτη και το μεγάλο έργο που επιτελεί στην εφαρμογή ενός υπερεθνικού νομικού πολιτισμού ικανού να εκμηδενίσει τις όποιες κρατικές αυθαιρεσίες.

Επεσήμανε δε ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν το βάθρο της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, που προάγει την ιδεολογία του ανθρωπισμού.

Στην πολύμορφη πραγματικότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απολαμβάνει ο κόσμος και η Ευρώπη από την ίδρυση και την πράξη του ΕΔΑΔ εδώ και 50 χρόνια, επηρεάζοντας την έννομη πράξη, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Καστανίδης.

Τόνισε ακόμη στην Ελλάδα θα είμαστε στραμμένοι διαρκώς και με αφοσίωση στο έργο του Δικαστηρίου, καθώς αυτό είναι το πιο αναγνωρισμένο δικαστήριο που τιμά τον νομικό πολιτισμό.

Ζήτησε δε από όσους υπηρετούν τις τάξεις του ΕΔΑΔ να προσφέρουν περισσότερα στη διεύρυνσή του γιατί, όπως ανέφερε, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται σμίκρυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς μετά την τρομοκρατική ενέργεια του 2001, η συνεργασία μεταξύ κρατών χάριν της ασφάλειας οδήγησε στην κάμψη δικαιωμάτων και ελευθεριών με αποτέλεσμα να προκύψει το δίλλημα ασφάλεια ή ελευθερία.

Η απάντηση σε αυτό, όπως εξήγησε, οφείλει να είναι ότι η ασφάλεια προάγεται όταν προάγεται ο χώρος των ατομικών ελευθεριών. Στην κατάργηση του διλλήματος αυτού, κατέληξε ο κ. Καστανίδης, θα συνεισφέρει στο μέλλον το ΕΔΑΔ.

Η πορεία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ήταν και πρέπει να παραμείνει ανοδική, σχολίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει να επαναπαυθεί, καθώς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απειλούνται σήμερα από νέους κινδύνους και πρακτικές, όπως μονοπώλια των ΜΜΕ, παρακολουθήσεις, προσωπική ασφάλεια λόγω τρομοκρατίας κλπ, καταστάσεις και προκλήσεις που ζητούν σήμερα επανατοποθέτηση του ΕΔΑΔ και αναζήτηση νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που βάλλουν από νέα σκοπιά, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Για τη σημασία του ΕΔΑΔ, το κύρος του και τη συμβολή του στον εμπλουτισμό των εθνικών νομολογιών μίλησε στην εκδήλωση ο κ. Κοστά, δίνοντας πολλά παραδείγματα από τη Γαλλία και τις καταδίκες της από το δικαστήριο του Στρασβούργου, οι οποίες την επηρέασαν σε βαθμό να αναθεωρήσει τη νομολογία της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Στο ρόλο του Δικαστηρίου στη δημιουργία ενός χώρου εναρμόνισης της προστασίας των Δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ Χρήστος Ροζάκης.

Διότι, όπως τόνισε, ναι μεν κάθε υπόθεση έχει τη μοναδικότητά της και αφορά τους συγκεκριμένους προσφεύγοντες, αλλά βαθμιαία οικοδομείται μέσα από αυτή τη νομολογία ένα είδος ενιαίας ευρωπαϊκή δημόσιας τάξης η οποία είναι εκείνη που στηρίζεται στη λογική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στο διορθωτικό ρόλο του ΕΔΑΔ στη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας καθώς και σε περιπτώσεις προσφυγών Ελλήνων πολιτών στο Δικαστήριο του Στρασβούργου και καταδίκης της Ελλάδας αναφέρθηκε στην ομιλία της η επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος του ΕΔΑΔ Μαριαλένα Τσίρλη.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κούρτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή