Μπιλ Κλίντον: «Η Ευρώπη δεν έκανε ό,τι μπορούσε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 08:05
A- A A+

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στον ιστορικό Τέιλορ Μπραντς. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Βοσνία δεν έλαβε αυτήν τη βοήθεια, λόγω των ευρωπαϊκών φόβων για ένα μουσουλμανικό κράτος στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ο Τέιλορ Μπραντς, προσωπικός φίλος του Μπιλ Κλίντον, δημοσίευσε ένα βιβλίο, στο οποίο αποκαλύπτει πολλές συζητήσεις που είχε με τον πρώην πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, στην οποία παραδέχτηκε ότι η θέση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια του πολέμου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στην περιοχή της Βαλκανικής, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος.

Ο Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του σερβικού τηλεοπτικού σταθμού Β92, είπε στον Τέιλορ Μπραντς ότι η Βοσνία έμεινε χωρίς πραγματική βοήθεια, λόγω των φόβων της Ευρώπης για το σχηματισμό ενός μουσουλμανικού κράτους στην επικράτειά της, ενώ οι ΗΠΑ ήταν διχασμένες ως προς το εάν έπρεπε να αναμειχθούν άμεσα στη διαμάχη στη Βοσνία ή όχι.

Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι στρατιωτικοί συνέστησαν να μην υπάρξει άμεση αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο, με βομβαρδισμούς από αέρος και μάχες στο έδαφος.

Ο Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε, επίσης, στον Τέιλορ Μπραντς, ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της χώρας του μπλόκαραν την αμερικανική πρόταση, για άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στη Βοσνία, «επειδή περισσότερα όπλα θα σήμαιναν μεγαλύτερο αιματοκύλισμα».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο, η στάση αυτή των Ευρωπαίων συμμάχων είχε να κάνει με τη θέση τους ότι, η δημιουργία ενός μουσουλμανικού κράτους εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου θα ήταν κάτι «αφύσικο».

Ο Μπιλ Κλίντον φέρεται ακόμη να αποκάλυψε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, είχε πει πως η Βοσνία δεν είναι τμήμα της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή