Σκόπια: Ρητορική ψυχρού πολέμου από την Αθήνα

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 09:19
UPD:09:27
A- A A+

Ρητορική ψυχρού πολέμου καταλογίζει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Όπως είπε, κάποια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ -όπως η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας- είναι αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου, της αδυναμίας ή της έλλειψης επιθυμίας εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων και θεσμών να αντιδράσουν έγκαιρα, τη στιγμή που έγινε αισθητή η πτώση του κομμουνιστικού συστήματος, καθώς και να αποποιηθούν πλήρως το παλαιό σύστημα.

Νομίζουμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται τώρα από την πλευρά του γείτονά μας και η οποία προέρχεται από εκείνη την εποχή και αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης, πρέπει να εγκαταλειφτεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

«Μία από τις αιτίες του ψυχρού πολέμου ήταν και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Ίσως πρέπει κατά κάποιο τρόπο να λήξει συμβολικά αυτός και εκεί. Νομίζουμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται τώρα από την πλευρά του γείτονά μας και η οποία προέρχεται από εκείνη την εποχή και αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης, πρέπει να εγκαταλειφτεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, στο προεδρικό μέγαρο των Σκοπίων, με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και πρόσθεσε: «Πρέπει να κατανοήσουν πως ό,τι κάνουμε είναι στο πνεύμα της προοπτικής και του μέλλοντος αυτής της περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, παρά τη χρήση αυτής της ρητορικής, την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον φόβο που μεταδίδουν κάποιοι πολιτικοί, οι δύο κοινωνίες επέδειξαν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση και ωριμότητα με το να επικοινωνούν αδιάλειπτα κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εκτίμησε, μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση την προηγούμενη εβδομάδα, θα αποτελούσε επιβεβαίωση, αλλά και παράδειγμα για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα -όπως επεσήμανε- εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι επί 18 χρόνια δεν υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο Προέδρων των δύο χωρών.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή