Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 10:06
UPD:11:09

A- A A+

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην Κίτρινη Θάλασσα μεταξύ πολεμικών πλοίων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στο πρώτο παρόμοιο επεισόδιο εδώ και επτά χρόνια, λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία.

Από το επεισόδιο προκλήθηκαν καταστροφές στα σκάφη και των δύο πλευρών, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τη Ν. Κορέα, το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ένα βορειοκορεατικό περιπολικό σκάφος εισήλθε σε διαφιλονικούμενα ύδατα, αγνοώντας τις προειδοποιητικές βολές. Το βορειοκορεατικό σκάφος στη συνέχεια απάντησε με πυρά, αλλά αργότερα υποχώρησε.

«Ένα περιπολικό σκάφος της Βόρειας Κορέας πέρασε τη βόρεια οριογραμμή και δεν σταμάτησε όταν έγινε βολή προειδοποιητικών πυρών», δήλωσε πηγή του υπουργείου ¶μυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Yonhap.

Από την πλευρά της, η Β. Κορέα ζήτησε τη συγγνώμη των νοτιοκορεατικών αρχών για τη «σοβαρή ένοπλη πρόκληση».

«Οι νοτιοκορεατικές αρχές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την ένοπλη αυτή πρόκληση και να λάβουν τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο επεισόδιο», τονίζεται σε ανακοίνωση του βορειοκορεατικού γενικού επιτελείου που μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή των γεγονότων, το βορειοκορεατικό περιπολικό σκάφος εκτελούσε αποστολή για να εντοπίσει «ένα αγνώστου ταυτότητος αντικείμενο» στην δική τους πλευρά των θαλάσσιων συνόρων, όταν νοτιοκορεατικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον του και εκείνο ανταπέδωσε.

Συγγνώμη για το επεισόδιο έχει ζητήσει και ο στρατός της Ν. Κορέας.

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν εντός των επόμενων ημερών εάν θα δεχθούν την πρόσκληση της Β. Κορέας για απ’ ευθείας συνομιλίες, κάτι που θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για την επανέναρξη των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει κορυφαίο διπλωμάτη στη Βόρεια Κορέα με στόχο την επανάληψη των διεθνών συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ.

Ο διπλωμάτης στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ειδικός αντιπρόσωπος του Ομπάμα για τη Βόρεια Κορέα και η απόφαση να σταλεί στην Πιονγκγιάνγκ ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του Μπόσγουορθ στην Πιονγιάνγκ, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, ύστερα από αίτημα των Βορειοκορεατών.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή