Στήριξη Δ. Αβραμόπουλου στον Αντ. Σαμαρά

«Αρνούμαι την ασφάλεια της ουδετερότητας»
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 13:05
UPD:16:15

«Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα, οδηγεί σε μία πορεία πιο μαχητική πιο εμπνευσμένη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

A- A A+

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε επισήμως σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, στηρίζω την υποψηφιότητά του», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος παρόντος του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ.

«Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα, οδηγεί σε μία πορεία πιο μαχητική πιο εμπνευσμένη», πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως καταδικάσει την απομόνωση της ΝΔ από την κοινωνική βάση.

«Μπορεί στο όνομα της ενότητας να απέσυρα την υποψηφιότητά μου δεν απέσυρα όμως τα πιστεύω μου», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Αρνούμενος την ασφάλεια της ουδετερότητας καταθέτω την άποψή μου για το μέλλον της παράταξης».

«Η επιλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει με παζάρια και συναισθηματισμούς…Πρέπει να επιλέξουμε αρχηγό με καθαρά πολιτικούς όρους», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Πιστεύω», είπε, «ότι η πρωτοβουλία μου για ανάδειξη του νέου αρχηγού από την κοινωνική βάση του κόμματος -που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη - είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για το μέλλον, για ένα δημοκρατικό και ανοικτό κόμμα, που θα ξαναφέρει πίσω πικραμένους, απογοητευμένους οπαδούς μας - ένα κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος.

«Είναι οφθαλμοφανές κάποιοι πλήγωσαν με τη συμπεριφορά και τη στάση τους οπαδούς της ΝΔ, τους πλήγωσαν πολύ και βαθιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι όποτε η παράταξη αποδοκιμάστηκε και επικρίθηκε «οφειλόταν στον ατομικισμό και στην αλαζονεία που επέδειξαν στελέχη της».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «η επιλογή του αρχηγού της ΝΔ δεν έχει να κάνει με προσωπικά συναισθήματα και παζάρια που γυρίζουν σε άλλες εποχές».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε, ότι δεν τους αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, περιστασιακά και ως όπλο για την κατάκτηση της εξουσίας. Κάποιοι αισθάνονται αμήχανα όταν μιλάμε για διεύρυνση των μηχανισμών για άνοιγμα στη βάση», πρόσθεσε.

Αντώνης Σαμαράς: Η αμφίπλευρη διεύρυνση αρχίζει από τώρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαιρετίζω την απόφαση του Δημήτρη να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στεκόταν στο πλάι του κ. Αβραμόπουλου. «Είναι απολύτως ακριβές αυτό που είπε», πρόσθεσε, «ότι στο συνέδριο αποδείξαμε ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει».

«Είχα στο μυαλό του την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος, αυτή η διεύρυνση αρχίζει από τώρα, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο κ. Αβραμόπουλος εγγυάται περισσότερο αυτή την αμφίπλευρη διεύρυνση. Όπως είπε, η διεύρυνση αφορά όχι μόνο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που έφυγαν και ψήφισαν άλλα κόμματα, «αλλά και τη μεγάλη δεξαμενή εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους, έκαναν αποχή. Οι οποίοι, άλλωστε είναι και οι περισσότεροι...».

«Η εκλογή νέου προέδρου άνοιξε στην ευρεία βάση, πρέπει να τους φέρουμε ξανά δίπλα μας … Η ενότητά μας θα γίνει ακτινοβολία πέρα από τα όρια της παράταξής μας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Μαζί με το Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση μέσα στο κόμμα, θα προχωρήσουμε να κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη… Θα κάνουμε το κόμμα μας πολύ σύντομα μεγαλύτερο και ισχυρό ξανά».

Το συνέδριο θέσεων και αρχών που θα γίνει μέχρι το Πάσχα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, θα μετατρέψει την ακτινοβολία των ιδεών σε πολιτική δύναμη.

Ακολουθεί η κοινή διακήρυξη αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων για το μέλλον της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που συνυπέγραψαν οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

I. Δ Ε Σ Μ Ε Υ Ο Μ Α Σ Τ Ε

1. Για την εξασφάλιση της ενότητας της παράταξης και της εσωτερικής συνοχής της, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρνητική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και να δημιουργηθεί στους πολίτες που μας στηρίζουν και στον κόσμο γενικότερα, αίσθημα αισιοδοξίας, προοπτικής, ταχύτατης και δυναμικής ανάκαμψης.

2. Η ευθύνη αυτή βαρύνει ακόμη περισσότερο τα στελέχη τα οποία, από την πολιτική τους διαδρομή, το έργο τους στους κυβερνητικούς τομείς ευθύνης που ανέλαβαν και την παρουσία τους στην κοινωνία γενικότερα, κατεγράφησαν στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και οπαδών μας, ως οι πλέον κατάλληλοι για τη διασφάλιση της ενότητας και τη δημιουργία της προοπτικής επανόδου μας στην πολιτική πρωτοκαθεδρία της χώρας. Με νέες αρχές, ιδέες και πολιτικές, προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής, φιλελεύθερης και δημοκρατικής ιδεολογίας, που είναι ο ιδεολογικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά.

II. Ε Γ Γ Υ Ο Μ Α Σ Τ Ε

3. Τη συντεταγμένη και διάφανη διαδικασία ανάδειξης στο μέλλον της ηγεσίας από την ευρύτερη κοινωνική βάση της παράταξης.

4. Τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των καταστατικών πλαισίων, που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ενότητα, συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα στην λειτουργία του κόμματος, στην κοινοβουλευτική του δράση και στην αναβαθμισμένη και ενεργή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

5. Την ανάδειξη ενδυναμωμένης της ιδεολογίας της παράταξης και της λειτουργίας του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με βάση την ιδρυτική πράξη του κόμματός μας το 1974, όπως αυτές διαμορφώνονται στα νέα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή δεδομένα, με γνώμονα τον ¶νθρωπο και την Κοινωνική Συνοχή, με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς.

III. Π Ρ Ο Ω Θ Ο Υ Μ Ε

6. Την προσαρμογή των Πολιτικών και Αρχών μας στα νέα δεδομένα στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τονίζοντας την βαθειά πίστη της παράταξής μας στην Ελεύθερη Δημοκρατική Οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κατοχύρωση των εθνικών δικαίων της χώρας, την προάσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας πλήρως και εποικοδομητικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι τη δημιουργία συνθηκών επανάκτησης της εξουσίας.

7. Την δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού Κόμματος Αρχών, που διεκδικεί την Διακυβέρνηση της Χώρας, χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης. Με άλλα λόγια, ανοιχτό Κόμμα.

8. Την κοινή πεποίθησή μας, ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πρόσκεινται στην ιδεολογία και τις Αρχές της Παράταξης. Για το λόγο αυτό, θα αποκαταστήσουμε από την επόμενη της εκλογής, πλήρη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις της Παράταξης που θα οδηγήσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση της χώρας.

IV. Σ Υ Μ Φ Ω Ν Ο Υ Μ Ε

9. Αμέσως μετά την Εκλογή Προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010, θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο:

α. Θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές

β. Θα διαμορφώσει τις θέσεις του Κόμματος:

- για το νέο Εκλογικό Νόμο,

- τη Διαφάνεια στην Πολιτική και στο Πολιτικό Χρήμα,

- τη διεύρυνση της Παράταξης ώστε να επαναπατριστούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στράφηκαν, είτε προς την ακροδεξιά, είτε προς την κεντροαριστερά.

γ. Θα διαμορφώσει επίσης τις θέσεις που αφορούν:

- τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ,

- τα μεγάλα εθνικά θέματα,

- τα θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας,

- τα θέματα Ασφάλειας και Καθημερινότητας,

- τα κοινωνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή.

10. Το σύνολο των κοινών μας αυτών πρωτοβουλιών και αμοιβαίων δεσμεύσεων, στα πλαίσια των κοινά αποδεκτών Αρχών μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική, αποφασιστικότητα και προοπτική στην Παράταξή μας, ώστε σε κλίμα ενότητας, συλλογικότητας και ευθύνης να βρεθεί αυτή και πάλι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και να αναλάβει την Ευθύνη να βγάλει τη Χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης και των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων.

11. Τελικά αναλαμβάνουμε την Ευθύνη και δεσμευόμαστε με τις κοινές μας προσπάθειες, να ξαναδώσουμε στη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη το κύρος, την αξιοπιστία και την προοπτική που δικαιούται για τους Αγώνες της και τη μεγάλη συμβολή της στη Σύγχρονη Ιστορία της Χώρας».

«¶λλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης»

«Aλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης. Δεν μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να πλήξω ή να ωφελήσω κάποιον», παρατήρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια δήλωση στήριξης του Δ. Αβραμόπουλου στον Αντώνη Σαμαρά.

Π. Ψωμιάδης: Aλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης

Π. Ψωμιάδης: Aλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης

«Αγωνίζομαι για την ενότητα της επόμενης μέρας», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης και κάλεσε τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας «να αντισταθούν στις πιέσεις και να στηρίξουν μια καθαρή και δυνατή φωνή, τη φωνή του Παναγιώτη Ψωμιάδη».

Μάχη «στήθος με στήθος» δείχνει νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με πανελλαδική πολιτική έρευνα της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, η κούρσα της διαδοχής ανάμεσα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής,

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος της ΝΔ, οι ψηφοφόροι του κόμματος απαντούν: σε ποσοστό 43,7% η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ποσοστό 43% ο Αντώνης Σαμαράς και σε ποσοστό 6,2% ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το 1,1% απαντά άλλος, το 4,1% κανένας και 1,9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Το σύνολο των ψηφορόρων στο ίδιο ερώτημα απαντά σε ποσοστό 40,7% ο Αντώνης Σαμαράς, σε ποσοστό 35,7 την Ντόρα Μπακογιάννη και σε ποσοστό 9,7% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δείχνει ακόμη πιο αμφίρροπη στην ερώτηση «Ποιος θα θέλατε να γίνει πρόεδρος της ΝΔ».

Στους ψηφοφόρους της ΝΔ η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 42,8%, ο κ. Σαμαράς 42,7%, ο κ. Ψωμιάδης 9,4%, 0,4% απαντά άλλος, 1,6% απαντά κανένας και 3,1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 29,5%, ο κ. Σαμαράς 39,1%, ο κ. Ψωμιάδης 13,9%, άλλος απαντά το 2,1%, Κανένας το 8,7%, δεν γνωρίζω/δεν απαντώ 6,7%.

Στο επόμενο ερώτημα «Ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά ποιον θέλετε για πρόεδρο;» στους ψηφοφόρους της ΝΔ περνάει οριακά μπροστά ο κ. Σαμαράς. Συγκεκρεμένα, συγκεντρώνει 46,8%, έναντι 46,5% της αντιπάλου του. Ποσοστό 3,6% απαντά Κανένας και 3,1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο κ. Σαμαράς διευρύνει το προβάδισμά του: Συγκεντρώνει 51,2%, έναντι 39,1% της κ. Μπακογιάννη.

Στην παράσταση νίκης, τόσο το σύνολο των ψηφοφόρων όσο και οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν με διαφορά πως η νικήτρια θα αναδειχθεί η κ. Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, στους ψηφοφόρους της ΝΔ συγκεντρώνει 64,9% έναντι 24% του κ. Σαμαρά και 0,6% του κ. Ψωμιάδη.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής προέδρου και συγκεκριμένα στο ερώτημα «Πρόκειται να γραφτείται μέλος για να ψηφίσετε για νέο πρόεδρο» οι ψηφορόροι της ΝΔ απαντούν «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» σε ποσοστό 50,6%, «όχι και μάλλον όχι» σε ποσοστό 45,8%, ενώ δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 3,6%.

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ απαντούν «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» σε ποσοστό 19,8% και «όχι και μάλλον όχι» σε ποσοστό 80,2%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» απαντά το 21%.

Στο ερώτημα «Πόσο σας ενδιαφέρει το θέμα της εκλογής προέδρου στη ΝΔ» οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν «Πολύ και αρκετά» σε ποσοστό 79,7%, «Λίγο και καθόλου» σε ποσοστό 19,2%, ενώ «Δεν γνωρίζει/δεν απαντά» το 1,1%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων «Πολύ και αρκετά» απαντά το 50,6%, «Λίγο και καθόλου» το 49% και «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» το 0,4%.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της έρευνας, διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.400 ατόμων, από το Σάββατο 7/11 έως τη Δευτέρα 9/11, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή