ΗΠΑ: Επαφές με εξτρεμιστή ιμάμη είχε ο δράστης της επίθεσης στο Φορτ Χουντ

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 13:42
A- A A+

Ο παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικανός στρατιωτικός που άνοιξε πυρ στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, είχε έρθει σε επαφή στα τέλη του 2008 με άτομο που ήταν αντικείμενο αντιτρομοκρατικής έρευνας, ανακοίνωσε το FBI, αποκλείοντας όμως οποιαδήποτε «τρομοκρατική δραστηριότητα».

Η επαφή αυτή έγινε στο πλαίσιο της εργασίας του ως στρατιωτικού ψυχιάτρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του FBI στην οποία διευκρινίζεται πως «δεν βρέθηκε κάτι αρνητικό».

Οι ερευνητές του FBI «κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ταγματάρχης Χάσαν (Νιντάλ Μαλίκ) δεν είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ή στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών».

Οι ερευνητές «κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ταγματάρχης Χάσαν (Νιντάλ Μαλίκ) δεν είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ή στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει το FBI.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας ο Χάσαν φαίνεται να έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήθελε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας.

Όπως έγραψε η «Washington Post» της Δευτέρας, οι ερευνητές εξετάζουν τις πιθανές σχέσεις του Χάσαν με έναν ιμάμη που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και κήρυττε σε τζαμί στην Βιρτζίνια. Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος ιμάμης, που πλέον ζει στην Υεμένη, είναι θερμός υποστηρικτής της αλ Κάιντα και είχε σχέσεις με δύο από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή