«Ισχυρή κοινωνία αντί για ισχυρό κράτος»

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 17:57

«Η πρόσφατη ενίσχυση του κράτους δεν έχει προωθήσει την αλληλεγγύη, αλλά τον εγωισμό και τον ατομισμό», υποστηρήζει στην ομιλία του ο επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον.

A- A A+

Mία μελλοντική κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μειώσει τον κρατικό παρεμβατισμό και θα στραφεί στις φιλανθρωπικές οργανώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φτώχεια στη Βρετανία, όπως αναμένεται να προαναγγείλει σε σημερινή ομιλία του ο επικεφαλής του κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.

Ωστόσο αναμένεται επίσης να γυρίσει την πλάτη στην προσέγγιση του «laissez-faire» στην κοινωνική πρόνοια που υιοθετήθηκε επί Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η φτώχεια και η ανισότητα έχουν επιδεινωθεί, παρά την τεράστια επέκταση του κράτους από τους Εργατικούς», όπως αναμένεται να πει.

Θα ισχυριστεί ότι ο κρατικός παρεμβατισμός από το 1997, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Εργατικοί, έχει παραγκωνίσει «την ανθρώπινη ευγένεια, τη γενναιοδωρία και τη φαντασία».

«Η πρόσφατη ενίσχυση του κράτους δεν έχει προωθήσει την αλληλεγγύη, αλλά τον εγωισμό και τον ατομισμό».

«Υπάρχουν μικρότερες προσδοκίες για την ανάληψη ευθυνών: για να εργαστεί κανείς, να σταθεί δίπλα στη μητέρα του παιδιού του, να πετύχει, να εμπλακεί στην τοπική του κοινωνία. Γιατί; Επειδή το κράτος είναι σήμερα πανταχού παρόν, είτε πράττοντας για εμάς, ή λέγοντάς μας πώς να πράξουμε, είτε εξασφαλίζοντας ότι θα πράξουμε με τον τρόπο που μας λέει».

Αντίθετα, οι Συντηρητικοί θα αναδιανείμουν την εξουσία στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντάς τους να πάρουν μέρος στην ανανέωση της κοινωνίας.

«Η εναλλακτική λύση στο ισχυρό κράτος είναι η ισχυρή κοινωνία», αναμένεται να τονίσει, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι το να βοηθάει τη συνεργασία οικογενειών, φιλανθρωπικών οργανώσεων και κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι ο κ. Κάμερον είναι «ανειλικρινής» όταν λέει ότι οι προτάσεις του θα μειώσουν την ανέχεια.

«Ο εθελοντικός και κοινοτικός τομέας έχουν ζωτική σημασία στην αντιμετώπιση της φτώχειας, συχνά συνεργαζόμενοι με τις δημόσιες υπηρεσίες και με δημόσια χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν από μόνοι τους».

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητεί να αποσυρθεί το κράτος, αφήνοντας τους ανθρώπους να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να μαζέψουν τα συντρίμμια. Αυτό είναι μία επιστροφή στο Θατσερισμό ή ακόμα και στο φιλελευθερισμό του 19ου αιώνα», όπως δήλωσε η κ. Κούπερ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή