ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις σε Κολομβία, Ισπανία, Ολλανδία

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 08:57
A- A A+

Κυρώσεις εις βάρος 14 φυσικών προσώπων και 25 επιχειρήσεων επέβαλαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κολομβία, την Ισπανία και την Ολλανδία, τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι βοήθησαν το παράνομο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος των φυλακισμένων αφεντικών του καρτέλ του Κάλι.

Οι κυρώσεις επικεντρώνονται στον Ερνάντο Μεχία Ουρίμπε, Κολομβιανό υπήκοο, που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκαλεί τον επικεφαλής του δικτύου που προσπάθησε να κρύψει τα χρήματα των Μιγκέλ και Χιλμπέρτο Ροδρίγκες Ορεχουέλα.

Οι δύο άνδρες εκτίουν ποινή κάθειρξης 30 ετών στις ΗΠΑ, μετά από τη συμφωνία του 2006 βάσει της οποίας δήλωσαν ένοχοι στις κατηγορίες του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος. Βάσει της συμφωνίας τα μέλη των οικογενειών τους υποχρεούνται να αποκαλύψουν τα στοιχεία των περιουσιών και των πόρων που διαθέτουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ουρίμπε κατηγορείται ότι ηγείτο ενός δικτύου Ισπανών και Κολομβιανών που είχε στόχο να αποκρύψει πόρους. Οι κυρώσεις απαγορεύουν σε πολίτες και εταιρίες των ΗΠΑ να έχουν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή μαζί τους και «παγώνουν» όσους πόρους διαθέτουν στο έδαφος της χώρας.

Οι αρχές της Κολομβίας συνέλαβαν τον Μεχία Ουρίμπε το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος. Η Μπογοτά τον κατηγορεί ότι δρούσε ως πληρεξούσιος της οικογένειας Ροδρίγκες Ορεχουέλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή