Βραζιλία: Αποκαταστάθηκε μετά από ώρες η ηλεκτροδότηση

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 08:59
REUTERS/MARIO MIRANDA

A- A A+

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Βραζιλίας νωρίς σήμερα Τετάρτη, μετά το τετράωρο μπλάκαουτ που βύθισε τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στο σκοτάδι - προκαλώντας συναγερμό στις αρχές, λόγω και των φόβων ότι θα ξεσπούσε κύμα εγκληματικότητας -, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Η διακοπή προκλήθηκε λόγω προβλήματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ιταΐπου, στην μεθόριο Βραζιλίας-Παραγουάης, που παρέχει μεγάλο μέρος της ηλεκτροδότησης και στα δυο κράτη (περίπου το 20% της κατανάλωσης στη Βραζιλία και το 90% της κατανάλωσης στην Παραγουάη), σύμφωνα με το Βραζιλιάνο υπουργό Ενέργειας, Έντσουν Λουμπάου.

Η ακριβής φύση του προβλήματος αυτού δεν έχει γίνει ακόμα σαφής.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς φως σε Σάου Πάουλου, Ρίου ντε Ζανέιρου και άλλες πόλεις σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες. Σχεδόν ολόκληρη η Παραγουάη έμεινε επίσης για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτροδότηση.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, το Σάου Πάουλου, υπήρχαν αρκετά σημεία στα οποία δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως η παροχή. Στους δρόμους προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος. Ενώ χιλιάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να βγουν από ακινητοποιημένους συρμούς του μετρό και να περπατήσουν μέσα στις στοές ώσπου να βγουν στον δρόμο.

Παρόμοιες ήταν οι σκηνές στο Ρίου, το φημισμένο τουριστικό προορισμό που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.

Στελέχη της εταιρίας που διαχειρίζεται το φράγμα Ιταΐπου άφησε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα μπορεί να μην οφειλόταν σε αυτό αλλά στο δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας.

Ο Λουμπάου δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς ενέσκηψε το πρόβλημα αλλά "ατμοσφαιρικά προβλήματα, και μια σφοδρή καταιγίδα, μπορεί να συνέβαλαν να διακοπεί η μετάδοση [ενέργειας] από το Ιταΐπου".

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό CBN ο κυβερνήτης του Ρίου Σέρζιου Καμπράλ διέταξε να αναπτυχθούν ενισχύσεις της αστυνομίας στους δρόμους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή