«Δεν χρειάζεται επιπλέον κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού»

Απάντηση της Λευκωσίας στη βρετανική πρόταση για τις βάσεις
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 13:29
UPD:14:45
A- A A+

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνδυασμό με το ορόσημο του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες που θα έχουν το απόγευμα στο Λονδίνο (στις 6.30 ώρα Κύπρου) ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της επαναφοράς παλαιότερης βρετανικής πρότασης για παραχώρηση εδάφους των βάσεων στην Κύπρο με σκοπό να διευκολυνθεί η επίλυση του Κυπριακού.

«Νομίζω», επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού «ότι από μόνη της η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας είναι ικανοποιητικό κίνητρο».

Το Λονδίνο επανέφερε την πρόταση που είχε υποβληθεί και το 2003 επί σχεδίου Ανάν, για παραχώρηση γης που ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια (η έκταση των Βάσεων είναι 99 τ.μ.) «υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία των ηγετών των δυο κοινοτήτων, εγκριθεί η συμφωνία από την πλειοψηφία του πληθυσμού (δημοψήφισμα) και επικυρωθεί τυπικά από τις δυο πλευρές».

Το Φόρεϊν Όφις ενημέρωσε σχετικά τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματεά του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ και αργά το βράδυ της Τρίτης, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιοποίησαν τη βρετανική πρόταση.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Λευκωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως η πρόταση θα μελετηθεί.

«Βεβαίως θα τη μελετήσουμε. Για μας προέχει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση ολόκληρου του νησιού», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κίνητρο».

«Νομίζω», συνέχισε Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «ότι από μόνη της η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας μας είναι ικανοποιητικό κίνητρο. Η θέση της κυβέρνησης για τις Βάσεις είναι γνωστή, θα μελετήσουμε αυτή την πρόταση αλλά αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει τη λύση. ¶ρα αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στο θέμα των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού και νομίζω αυτό που μπορεί να κάνει η Βρετανία, αν θέλει να βοηθήσει αποτελεσματικά αυτή τη διαδικασία είναι να ασκήσει πίεση, ενθάρρυνση, επιρροή στην Τουρκία για να γίνει πιο εποικοδομητική στις συνομιλίες».

Ερωτηθείς εξάλλου, σχετικά με την ενέργεια του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων που έχει ανεγερθεί στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Μάρκος Κυπριανού απάντησε πως «θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και ότι παραγνωρίζει τις θυσίες της πλευράς μας. Ακόμα περισσότερο παραγνωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης στην οποία είναι διαπιστευμένος ο Υπατος Αρμοστής» .

«Ο κ. Μίλετ», παρατήρησε, «είναι φιλοξενούμενος σ' αυτή τη χώρα και όλοι οι πρέσβεις, οι διπλωμάτες ακόμα και εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών όταν ταξιδεύουμε ή βρισκόμαστε σε άλλη χώρα, οφείλουμε να σεβόμαστε τις ευαισθησίες της κυβέρνησης και του λαού στον οποίο είμαστε φιλοξενούμενοι, θα έπρεπε και ο ίδιος να δείξει ιδιαίτερη αναγνώριση και ευαισθησία γι' αυτές τις θέσεις μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα θέσει το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό της Βρετανίας κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας το είχε αναφέρει κατά την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ότι δηλαδή είναι ένα θέμα που θα συζητήσει με τον Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, και οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση. Από κυπριακής πλευράς λόγω του νευραλγικής σημασίας ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το Λονδίνο σε σχέση με θέματα που παρεμβάλλονται στο γενικότερο σκηνικό του Κυπριακού, και από βρετανικής πλευράς διότι θεωρείται πραγματικά κρίσιμο το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις και ότι αν πρόκειται αυτές να καρποφορήσουν, θα πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επηρεάσουν κατά τρόπο θετικό τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού τοποθετούνται και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και άλλες επαφές που είχε πρόσφατα η βρετανική πλευρά, δηλαδή του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις στην Τουρκία, του κ. Μίλιμπαντ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον κύριο διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς .

Στις 18 του μήνα θα βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και πριν από το τέλος του μήνα ο Τούρκος ομόλογός του κ. Νταβούτογλου. Τέλος, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος θέματα Ευρώπης, Κρις Μπράιαντ, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 24 του μήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή