ΝΔ: Κορυφώνεται η μάχη της διαδοχής

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 14:20
UPD:16:16

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η κα. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού έχει εισέλθει η ΝΔ, με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους να συνεχίζουν υπό νέους όρους τον προεκλογικό τους αγώνα, μετά και από τη στήριξη Αβραμόπουλου στον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη εξασφαλίζει τη στήριξη του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του Γεράσιμου Γιακουμάτου.

«Η πιο αξιόπιστη, φιλελεύθερη απάντηση για το μέλλον της ΝΔ είναι η Ντόρα Μπακογιάννη», δήλωσε σήμερα στο ρ/σ Σκάι ο κ. Χατζηδάκης.

«Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για εξωτερική πολιτική, οικονομία, εκπαίδευση είναι κάπως πιο σύγχρονη πιο ανοιχτή στα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα μπορεί να ανοιχτεί στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Η άλλη άποψη στοχεύει περισσότερο στην παραδοσιακή ΝΔ για την οποία δεν πρέπει να αδιαφορούμε, αλλά οι απόψεις αυτές δεν μας οδηγούν που θα έπρεπε να ανοιχτούμε για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Tόνισε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί όποτε χρειάστηκε υποστήριξε το κόμμα, και δεύτερον για έναν, όπως σημείωσε, πολιτικό λόγο, δηλαδή τη διείσδυση της σε κεντρώους ψηφοφόρους στη νεολαία, ή σε αυτούς που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου.

Οξύτατη κριτική στο Δημήτρη Αβραμόπουλο με αφορμή την απόφασή του να υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά άσκησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm.

«¶κουσα πριν λίγες μέρες τον κ. Αβραμόπουλο να λέει ότι δεν πρέπει να πάρεις θέση», είπε ο κ. Γιακουμάτος και πρόσθεσε: «Κουράστηκα και βαρέθηκα τη διγλωσσία και την αναξιοπιστία της πολιτικής».

«Είναι σεβαστή η επιλογή του, όμως δεν είναι σεβαστός ο πολιτικός του λόγος. Εγώ έχω θυμώσει. Κι αυτό το θυμό θα τον μετατρέψω σε δράση. Σε δράση υπέρ της κας Μπακογιάννη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μου αρέσει πάρα πολύ το σήμερα και το αύριο, όμως οι μπηχτές και οι μαχαιριές προς το παρελθόν και μάλιστα στην ευθύνη την οικογενειακή και του πατέρα...είναι λάθος», τόνισε.

Ο κ. Γιακουμάτος έκανε επίσης λόγο για «ψεύτικη δήλωση» του κ. Αβραμόπουλου. «Μας έκανε ολόκληρη ανάλυση περί του να μην τοποθετηθεί» παρατήρησε και σημείωσε: «Καταγγέλλουν παλαιοκρατίες και μηχανισμούς. Ποιοι; Εκείνοι που δημιουργούν την παλαιοκρατία, κάνανε ένα ωραίο δίδυμο και να το χαίρονται».

Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για αναγκαίους κανόνες και όχι απλά προθέσεις διαφάνειας υπενθυμίζοντας την πρόταση Μπακογιάννη για ονομαστικοποίηση των εισφορών στο κόμμα.

Αποστάσεις και από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ θέλησε να κρατήσει ο Ευάγγελος Αντώναρος μιλώντας στο ρ/σ «Θεμα».

«Ασφαλώς και θα δώσω την ψήφο που έχω, αλλά δεν έχω την πρόθεση να τοποθετηθώ δημόσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκείνο που βλέπω είναι ότι είναι δύο κορυφαία στελέχη που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος και ακριβώς αυτό θα αποφασίσουν οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες είμαι βέβαιος, αν όχι εκατομμύρια, ψηφοφόροι και μέλη της ΝΔ», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Χαιρετίζει τη συμμαχία Αβραμόπουλου – Σαμαρά, από την πλευρά του ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, καθώς όπως αναφέρει στο ρ/σ «Θέμα» πρόκειται για δύο «κορυφαίους που είναι ηγετικές μορφές προερχόμενοι από την κοινωνία και όχι από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και της παράταξης».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχει ταχθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά τόνισε: «Έχουμε μια εκλογική διαδικασία και είναι φυσιολογικό να υπάρχει το στοιχείο του ανταγωνισμού».

«Αυτά όλα γίνονται σε ένα κλίμα πολιτισμού και με δεδομένη την πολύ σφοδρή επιθυμία και βούληση όλων να πάμε την επόμενη της εκλογής σε μια ΝΔ καλύτερη, ενωμένη και όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή της 29ης Νοεμβρίου

Οπως ανακοίνωσε χθες, διά του προέδρου της, Δημήτρη Σιούφα, η Οργανωτική Επιτροπή του έκτακτου συνεδρίου και των εκλογών, που τώρα λειτουργεί ως Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών, «το έκτακτο συνέδριο της 7ης και 8ης Νοεμβρίου, σε μια ιστορική του απόφαση, ενέκρινε την ομόφωνη εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για καταστατικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρου του κόμματός μας.

Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών, όλοι όσοι προσέλθουν στις κάλπες, αποδεχόμενοι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματός μας και εγγραφούν μέλη του θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε όλες τις οργανώσεις μας του εξωτερικού, παρά την αντίθετη και ρητά εκπεφρασμένη βούλησή μας».

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά περιθώρια. Δεν είναι, όμως, δυνατό να επεκταθεί, όπως θέλαμε, η εκλογική διαδικασία, σε χώρες όπου η ανάγκη προσφυγής στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους δημιουργούσε πρόσθετες τεχνικές δυσκολίες, καθώς και σε χώρες που η μεγάλη διαφορά ώρας δεν θα επέτρεπε την ταυτόχρονη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

«Οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν και στην Κύπρο και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την αναθεωρηθείσα διάταξη του Καταστατικού».

Η Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της «γιατί ο σύντομος χρόνος που διαθέτουμε δεν επιτρέπει την επίλυση των αναμενόμενων δυσκολιών του μεγάλου αυτού εγχειρήματος στο σύνολο των χωρών όπου υπάρχουν οργανωμένα μέλη μας.

«Αυτό το οργανωμένο δημοκρατικό άνοιγμα στην κοινωνία είναι κατάκτηση όλων μας και διαρκές εφόδιο για την παράταξη που υπηρετούμε.

Η πίστη μας στις δυνάμεις της Ομογένειας είναι διαρκής και αποδεδειγμένη. Η συμβολή της σε κορυφαίες στιγμές της πατρίδας, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας είναι ανεκτίμητη».

Τι λένε οι προβλέψεις

Σε ντέρμπι ανάμεσα στην κα Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντ. Σαμαρά εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με πανελλαδική πολιτική έρευνα της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος της Ν.Δ., οι ψηφοφόροι του κόμματος απαντούν: σε ποσοστό 43,7% η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ποσοστό 43% ο Αντώνης Σαμαράς και σε ποσοστό 6,2% ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το 1,1% απαντά άλλος, το 4,1% κανένας και 1,9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Το σύνολο των ψηφοφόρων στο ίδιο ερώτημα απαντά σε ποσοστό 40,7% ο Αντώνης Σαμαράς, σε ποσοστό 35,7 η Ντόρα Μπακογιάννη και σε ποσοστό 9,7% ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δείχνει ακόμη πιο αμφίρροπη στην ερώτηση «Ποιος θα θέλατε να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ.».

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 42,8%, ο κ. Σαμαράς 42,7%, ο κ. Ψωμιάδης 9,4%, 0,4% απαντά άλλος, 1,6% απαντά κανένας και 3,1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή