Αφγανιστάν: Ανησυχία Αμερικανού πρεσβευτή για την αποστολή στρατιωτών

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 08:19
A- A A+

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή αποστολή χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα ως ενισχύσεων εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ανέφεραν χθες Τετάρτη ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα.

Ο πρεσβευτής Καρλ ¶ικενμπερι σε απόρρητα τηλεγραφήματά του εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά με την αποστολή ενισχύσεων, συνδέοντας την απόφαση με την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χάμιντ Καρζάι για την πάταξη της διαφθοράς, που πιστεύεται ότι ενισχύει, έμμεσα, την εξέγερση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες The Washington Post και New York Times.

Στα τηλεγραφήματα του ¶ικενμπερι εκφράζονται επίσης ανησυχίες για την «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά του Καρζάι, σύμφωνα με αξιωματούχους που τα έχουν διαβάσει τους οποίους επικαλέστηκε η Post.

Ο ¶ικενμπερι μετείχε στην συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής στο Αφγανιστάν μέσω βίντεο λινκ από την Καμπούλ, ανέφεραν οι Τάιμς, προσθέτοντας ότι ο Ομπάμα συζήτησε μαζί του για τις επιφυλάξεις που εκφράζει. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Ο διπλωμάτης υποστήριξε επίσης ότι η αποστολή δεκάδων χιλιάδων ακόμη στρατιωτών των ΗΠΑ θα εντείνει την εξάρτηση του Αφγανιστάν από τις Αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί την Καμπούλ να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την διεξαγωγή του πολέμου.

Οι απόψεις του ¶ικενμπερι έρχονται σε αντίθεση με τον κορυφαίο αξιωματούχο του στρατού των ΗΠΑ και του NATO, στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, που προειδοποίησε πρόσφατα ότι χωρίς να σταλούν δεκάδες χιλιάδες ακόμη άνδρες του Αμερικάνικου στρατού η αποστολή στο Αφγανιστάν «πιθανότατα θα αποτύχει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή