Νεπάλ: Πορεία χιλιάδων διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 08:57
A- A A+

Πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νεπάλ έκαναν σήμερα χιλιάδες Μαοϊκοί διαδηλωτές, σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μετά την πτώση της κυβέρνησης των πρώην ανταρτών τον Μάϊο.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω η κυβέρνηση των μαριονέτων» και κρατώντας κόκκινες σημαίες, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το σύμπλεγμα των κτιρίων της κυβέρνησης στην καρδιά του Κατμαντού και απέκλεισαν τις εισόδους.

«Το Νεπάλ μπορεί να έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να υπάρξει αληθινή λαϊκή εξουσία», δήλωσε ο διαδηλωτής Σαντσαλάλ Ουάιμπα.

«Αυτή η διαδήλωση ίσως προκαλέσει προβλήματα για ένα μικρό διάστημα, αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Το 2008 οι Μαοϊκοί κατήγαγαν ιστορική νίκη στις εκλογές και κατήργησαν την μοναρχία, αλλά η κυβέρνησή τους έπεσε οκτώ μήνες αργότερα, όταν ο πρόεδρος ακύρωσε την απόφαση του πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρώην αντάρτες, που τερμάτισαν, το 2006, τον 10ετή εμφύλιο εναντίον του στρατού του ινδουιστικού βασιλείου, αξιώνουν από τον πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη για την ενέργειά του, που υποστηρίζουν ότι ήταν αντισυνταγματική.

Οι ηγέτες των Μαοϊκών ελπίζουν ότι στην κινητοποίηση, που θα διαρκέσει ως αύριο Παρασκευή, θα λάβουν μέρος 300.000 πολίτες.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα.

Οι Μαοϊκοί αλλά και η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν επεισόδια βίας στην διάρκεια των κινητοποιήσεων, που σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου είναι ειρηνικές μέχρι στιγμής.

«Έχουμε δεσμευτεί να επιδείξουμε την μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε αξιωματούχος της αστυνομίας, τονίζοντας πάντως ότι δε θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να εισέλθουν στις ζώνες στις οποίες έχει συμφωνηθεί ότι απαγορεύεται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή