Στην αγορά έντεκα τόνοι επικίνδυνων τουρκικών αχλαδιών

Δεσμεύθηκαν οκτώ τόνοι
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 13:04
A- A A+

Στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί 11 τόνοι επικίνδυνων τουρκικών αχλαδιών με υπολείμματα του φυτοφάρμακου amitraz.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων )ΥΠΑΑΤ), κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε φορτία αχλαδιών από τη Τουρκία, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία «Λιμπαντζής Α.Ε.» εισήγαγε 19 τόνους αχλάδια εκ των οποίων 8 τόνοι βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία του εισαγωγέα και 11 τόνοι έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά.

Οι 8 τόνοι δεσμεύτηκαν άμεσα και λήφθηκε σχετικό δείγμα το οποίο εστάλη για κατεπείγουσα ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Πέμπτη 12/11, υπήρχε θετική ένδειξη για υπολείμματα του φυτοφαρμάκου amitraz σε επίπεδα υψηλότερα του επιτρεπτού, ενώ οι αναλύσεις συνεχίζονται και αναμένονται σύντομα τα ακριβή αποτελέσματα.

Με σκοπό τη προστασία της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. (ΕΚ-882-2004), η αρμόδια διεύθυνση φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάλεσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά να διερευνήσει άμεσα τα σημεία διάθεσης και να προχωρήσει άμεσα στη δέσμευση των 11 τόνων τουρκικών αχλαδιών που βρίσκονται στη αγορά.

«Ενεργήσαμε άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων παραγωγών που θα πρέπει να επιβραβεύεται και από τις προτιμήσεις των καταναλωτών», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή