Δ. Δρούτσας: Υπό προϋποθέσεις η ένταξη ΠΓΔΜ - Τουρκίας στην ΕΕ

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 13:14
UPD:13:27
A- A A+

Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως είναι ειλικρινής επιθυμία της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά και της ΠΓΔΜ, και για το στόχο αυτό η ίδια θα εργαστεί πάρα πολύ σκληρά.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει με σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, προτού διευκρινιστεί το ζήτημα της ονομασίας.

Συγχρόνως όμως ο κ. Δρούτσας τονίζει με σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, προτού διευκρινιστεί το ζήτημα της ονομασίας.

Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα, όπως είπε, στηρίζει επίσης και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και πάλι υπό προϋποθέσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ανοικτή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, υποστηρίζοντας και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτού του δρόμου μπορούν να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα για μια μετάβαση σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Ένα κράτος, στο οποίο θα είναι παγιωμένοι οι δημοκρατικοί θεσμοί, στο οποίο θα γίνονται σεβαστά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, στο οποίο ο ρόλος των στρατιωτικών θα είναι διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα, ένα κράτος το οποίο θα φροντίζει για σχέσεις καλής γειτονίας, θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων και που θα είναι έτοιμο για μια λύση του Κυπριακού».

«Κατ’ αρχήν θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή, στο ποιά κοινά συμφέροντα υπάρχουν ώστε να οικοδομηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Λαθρομετανάστευση

Ο κ. Δρούτσας έκανε ευρεία αναφορά και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, απευθύνοντας έκκληση τους εταίρους στην ΕΕ για αλληλεγγύη και βοήθεια και τονίζοντας πως η κατανόηση και η υποστήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό θα μπορούσαν πραγματικά να είναι μεγαλύτερες.

Τέλος, σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας επανεισδοχής, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

«Μια αντίστοιχη διμερή συμφωνία επανεισδοχής, η Τουρκία δυστυχώς δεν την έχει εφαρμόσει έως τώρα, όπως είναι υποχρεωμένη, και η έκκληση που απευθύνεται προς την Αγκυρα είναι αυτή να ελέγχει αποτελεσματικότερα τα σύνορα και τις ακτές της και να αντιμετωπίσει με συνέπεια το δίκτυο των παράνομων διακινητών μεταναστών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή