Ταϊβάν: Στημένη η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου;

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 15:55

«Δεν υπήρξαν τρύπες από σφαίρες στα ρούχα και τα εσώρουχα που ο πρώην πρόεδρος Τσεν Σούι-μπιαν φορούσε την ώρα του επεισοδίου, ούτε βρέθηκαν ίχνη αίματος» αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας για τον Έλεγχο της Συμπεριφοράς των Δημοσίων Προσώπων, η οποία καταλήγει ότι «χρειάζεται βαθύτερη έρευνα».

A- A A+

Προς νέα έρευνα οδηγείται η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σουι-μπιαν τις παραμονές των εκλογών του 2004, μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας για τον Έλεγχο της Συμπεριφοράς των Δημοσίων Προσώπων ότι μετά από την επίθεση που δέχτηκε, επάνω του δεν βρέθηκαν ούτε τρύπες από σφαίρες, αλλά ούτε και αίμα.

«Δεν υπήρξαν τρύπες από σφαίρες στα ρούχα και τα εσώρουχα που ο πρώην πρόεδρος Τσεν Σούι-μπιαν φορούσε την ώρα του επεισοδίου, ούτε βρέθηκαν ίχνη αίματος» αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας, η οποία καταλήγει ότι «χρειάζεται βαθύτερη έρευνα».

Στην πρώτη έρευνα που είχε γίνει το 2005, ως κύριος ύποπτος για την απόπειρα της 19ης Μαρτίου 2004 είχε κατονομαστεί κάποιος, ο οποίος ήταν ήδη νεκρός και η υπόθεση, για την οποία πολλοί στην Ταϊβάν πιστεύουν ότι έστησε το επιτελείο του Τσεν για να κερδίσει ψήφους συμπάθειας, είχε κλείσει.

Στις αρχές της χρονιάς είχε ζητήσει έρευνα και το νυν κυβερνών και τότε αντιπολιτευόμενο «Εθνικιστικό Κόμμα», (ΚΜΤ) το οποίο είχε χάσει τις εκλογές του 2004 με ελάχιστη διαφορά.

Ο Τσεν, ο οποίος με την αντικινεζική ρητορική του είχε εξοργίσει τόσο το Πεκίνο όσο και την Ουάσιγκτον, που είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ταϊβάν, εκτίει ποινή ισοβίων που του επεβλήθη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα που κατηγορήθηκε ότι διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας .

Έχει υποβάλλει έφεση η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Στην απόπειρα του 2004, η οποία είχε γίνει κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νότια Ταϊβάν, είχε πυροβοληθεί και η υποψήφια αντιπρόεδρος του, Ανέτ Λου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή