Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία με επίκεντρο την οικονομία

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 19:43
UPD:19:48

A- A A+

Για την περιοδεία του σε χώρες της Ασίας αναχώρησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην κορυφή της ατζέντας των επισκέψεων είναι η αμερικανική οικονομία, η απασχόληση, το τεράστια εμπορικό έλλειμμα και η Κίνα.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν επίσης οι κλιματικές αλλαγές, η Βόρεια Κορέα, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η αναθεώρηση της στρατηγικής στο Αφγανιστάν.

«Στο εξωτερικό θα συναντηθώ με ηγέτες για να συζητήσουμε τη στρατηγική της ανάπτυξης που στηρίζουμε και προωθούμε αμφότεροι», δήλωσε ο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ότι το ταξίδι του θα προσανατολιστεί κυρίως σε οικονομικά θέματα.

«Υπάρχει μια στρατηγική στην οποία η Ασία και οι αγορές του Ειρηνικού είναι ανοικτές στις εξαγωγές μας και σε μια η ευημερία του κόσμου που δεν εξαρτάται πλέον από την αμερικανική κατανάλωση και το δανεισμό αλλά από τις αμερικανικές καινοτομίες και τα προϊόντα», σχολίασε ο Ομπάμα.

Στη διάρκεια του εννεαήμερου ταξιδιού του στην Ασία ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη όπου θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού, και θα συνεχίσει με επισκέψεις στη Σαγκάη το Πεκίνο και τη Σεούλ.

Η περιοδεία του Ομπάμα θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία όπου αύριο θα έχει συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό της χώρας Γιούκιο Χατογιάμα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή