Η Τουρκία πρόθυμη να αποθηκεύσει ιρανικό ουράνιο

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 12:29
A- A A+

H Tουρκία είναι διατεθειμένη να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή ιρανικού ουρανίου σε τρίτη χώρα.

Εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν την πρόταση να στέλνει η Τεχεράνη ουράνιο στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεταφορά καυσίμου στο Ιράν που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Τουρκίας να αποθηκεύει το Ιράν ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε όχι», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιλντίζ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει αποστείλει πρόταση στο Ιράν, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη θα μπορεί να στέλνει το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού σε μία φιλική προς αυτήν χώρα και στη συνέχεια να λαμβάνει το πυρηνικό καύσιμο από το εξωτερικό. Η πρόταση έχει στόχο να καθησυχαστούν οι φόβοι της Δύσης ότι το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία εμπλουτισμού ουρανίου με στόχο την κατασκευή όπλων.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Mοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σχετικά με το ζήτημα.

Ωστόσο, κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει το Ιράν το ουράνιό του σε τρίτη χώρα.

Η Τεχεράνη δεν έχει προς το παρόν δώσει μια επίσημη απάντηση στο σχέδιο του Ελ Μπαραντέι, που κατατέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή