Στην Καμπούλ παραμένει η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), όπως αποφάσισε σήμερα το ΚΥΣΕΑ κατά τη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό, ανατρέποντας σχετική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε μετακίνηση των περίπου 140 Ελλήνων στρατιωτών στην επαρχία Χεράτ.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις στο Τόκιο κατά την περιοδεία του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σύντομα μία απάντηση για το θέμα της αποστολής ή μη ενισχύσεων στο Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκαν για την ΕΛΔΑΦ τα εξής:
- Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών που αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των 8 στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας παραμένει στην Καμπούλ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός,
- Η χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης του αφγανικού Στρατού, δεδομένου ότι δεν θα απαιτηθεί η καταβολή του κόστους μετακίνησης του υφιστάμενου Τάγματος. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 600.000 ευρώ στη γαλλοαγγλική πρωτοβουλία για τα ελικόπτερα της ISAF και άλλα 800.000 ευρώ στην ουγγρική πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης. Η κίνηση αυτή αποτελεί πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία, επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος.
- Η αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν σε νατοϊκή δομή - όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους, όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη - για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.
- Η ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.
- Η αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.
Όπως επισημάνθηκε, τον Ιανουάριο του 2009 είχε ληφθεί απόφαση για πιθανή μετακίνηση του ΤΕΣ από την Καμπούλ δυτικά της Χεράτ υπό προϋποθέσεις, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μελετούσε και το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΤΕΣ στη Φαράχ, περιοχή υψηλότερου κινδύνου. Η συγκεκριμένη μετακίνηση απαιτούσε υποδομή θωρακισμένων οχημάτων.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, η απόφαση εκείνη αφορούσε το Δεκέμβριο του 2009 και τελούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν είχαν πληρωθεί, εκτίμηση που επαναβεβαίωσε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.
Να αποσυρθούν οι Ελληνες στρατιώτες ζητεί η Αριστερά
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και στο ζήτημα της συμμετοχής ελληνικού στρατού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά των λαών, που έχουν αναγορευτεί σε τρομοκράτες από το τρομοκρατικό - πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζητώντας την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.
Να αποσυρθεί η Ελληνική δύναμη από το Αφγανιστάν ζήτησε και ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης.
Όπως είπε, «ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσσεται σε πολυδιάστατη τραγωδία όχι μόνο για τον λαό της πολύπαθης αυτής χώρας αλλά και για το γειτονικό Πακιστάν. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιμένουν στη συνέχιση του, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
«Το ζητούμενο από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο να πει όχι στην αποστολή πρόσθετης δύναμης αλλά να απεμπλακεί πλήρως από τον βάρβαρο αυτό πόλεμο, που ήδη διαρκεί 8 χρόνια και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι απορίας άξιον πώς με πόση ευκολία η κυβέρνηση έχει χρήματα για το ΝΑΤΟ και για στρατιωτικές αποστολές, ενώ δεν βρίσκει για το ασφαλιστικό ή την παιδεία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες στρατιώτες είναι στο ανατολικό ή στο δυτικό Αφγανιστάν. Το θέμα είναι γιατί να βρίσκονται στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου - όπως και η κυβέρνηση Καραμανλή - είναι ευάλωτη και επιρρεπής σε πιέσεις», πρόσθεσε.
Πειρατεία, τρομοκρατία, Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης
Εκτός της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμη:
- Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό «Αταλάντα», για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
- Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μονάδα του Στόλου και πτήσεις αεροσκαφών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον κωδικό Ενεργή Προσπάθεια (Active endeavour).
- Ανάληψη της Διοίκησης από το 2012 της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα έχει ως Στρατηγείο το Γ' Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ / NDC - GR). Η δύναμη αυτή είναι διαθέσιμη και σε πλήρη ανάπτυξή της θα ανέρχεται σε 2.900 άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται το 2010, ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και Έλληνες επιτελείς υπό τη δανική διοίκηση της, σε αντιστοιχία ανάλογης απόφασης της Δανίας το 2012.