Στη Νέα Υόρκη οι δίκες των κατηγορουμένων για την 11η Σεπτεμβρίου

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:40
UPD:15:59

Ανάμεσά στους πέντε είναι και ο ύποπτος ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ.

A- A A+

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται από το Γκουαντάναμο πέντε κατηγορούμενοι για το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για ένα από τα αποφασιστικότερα βήματα προς την κατεύθυνση της κατάργησης των διαβόητων φυλακών.

Ανάμεσά στους πέντε είναι και ο ύποπτος ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ.

Η δίωξη κατά των πέντε ασκείται από αμερικανικές στρατιωτικές επιτροπές στο Γκουαντάναμο, όμως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεσμευτεί να κλείσει τη φυλακή αυτή και να μεταφέρει μερικές από τις υποθέσεις για να εκδικαστούν στα τακτικά αμερικανικά ποινικά δικαστηρια.

Κάποιοι από τους κρατουμένους αυτούς θα δικαστούν από στρατοδικεία, όπως ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Cole, το 2000 στην Υεμένη, ο Αμντ αλ-Ραχίμ αλ Νασίρι, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα και επισήμως τις αποφάσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα για το κλείσιμο των φυλακών, που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεσμευτεί να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

Από την πλευρά τπυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιμείνει ώστε ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ να δικαστεί με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Ερωτηθείς για την απόφαση αυτή στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την δήλωση που θα κάνει αργότερα ο Ερικ Χόλντερ.

Πρόσθεσε όμως ότι «είμαι απολύτως βέβαιος πως ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ θα δικαστεί με τον πιο αυστηρό τρόπο.Ο αμερικανικός λαός θα το απαιτήσει. Η κυβέρνησή μου θα το απαιτήσει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή