Σλοβενία: Συμφωνία συμμετοχής στον South Stream

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009 18:09
A- A A+

Συμφωνία για να συμμετάσχει στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream υπέγραψε η Σλοβενία με τη Ρωσία, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Νόβο Ογκάρεβο, στη Μόσχα.

Το επίσημο έγγραφο της συμφωνίας υπεγράφη από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και το Σλοβένο ομόλογό του Ματέι Λαχόβνικ, παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ.

Το σχέδιο του South Stream, που θα αναλάβουν η ρωσική εταιρεία Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Στο σχέδιο, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματιστεί επισήμως για το 2013, θα πρέπει να συμμετάσχουν και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία. Στο σχέδιο έχει ζητήσει να συμμετάσχει και η Κροατία.

Η χωρητικότητα του νέου αγωγού θα μπορούσε να φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ο South Stream θεωρείται ανταγωνιστικός στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή