Τελεσίγραφο Ομπάμα, Μεντβέντεφ προς Ιράν

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009 11:17
UPD:11:21
A- A A+

Τελεσίγραφο προς το Ιράν, για επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, απέστειλαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τη Σιγκαπούρη.

«Δυστυχώς, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή, το Ιράν φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να πει ναι σε αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως δημιουργική και εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Μενβέντεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται όσον αφορά την προσέγγιση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας με την πορεία των συνομιλιών και τόνισε ότι θα πρέπει

να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα, εάν οι συνομιλίες δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

«Χάρη στις κοινές προσπάθειες η διαδικασία (των συνομιλιών με το Ιράν) δε σταμάτησε, αλλά δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένη από την πορεία της. Εάν κάτι δε λειτουργεί υπάρχου άλλοι τρόποι για να προωθήσουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

«Ο στόχος μας είναι σαφής. Ένα διάφανο πυρηνικό πρόγραμμα αντί για ένα πρόγραμμα που προκαλεί τις ανησυχίες των άλλων», τόνισε.

«Η Τεχεράνη είναι σε θέση να κατασκευάσει δικό της πυραυλικό αμυντικό σύστημα»

Το Ιράν θα είναι σύντομα έτοιμο να κατασκευάσει το δικό του πυραυλικό αμυντικό σύστημα, εάν η Ρωσία δεν του παραδώσει τους σύγχρονης τεχνολογίας πυραύλους S-300, δήλωσε Ιρανός βουλευτής σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Aftab-e Yazd.

«Το Ιράν είναι μια χώρα που δεν πρόκειται να τη σταματήσει η απουσία συνεργασίας με άλλες χώρες. Φυσικά και με βάση τις δυνατότητές της, η Ισλαμική Δημοκρατία θα είναι σε θέση κατασκευάσει μαζικά τέτοιους πυραύλους σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον», υποστήριξε ο Αλαεντίν Μπορουζερντί, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού Κοινοβουλίου.

Η Ρωσία, η οποία δέχεται πιέσεις από τη Δύση να κρατήσει αποστάσεις από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την πρότασή της για πώληση στο Ιράν πυραύλων S-300.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή