Εκκληση για ελεύθερες εκλογές στη Μιανμάρ

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009 14:33
A- A A+

Τη διενέργεια ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών ζήτησαν σήμερα από τη Μιανμάρ οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η έκκληση αυτή περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση που είχαν στη Σιγκαπούρη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δέκα ηγέτες των χωρών της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Μιανμάρ Θέιν Σέιν.

Οι ηγέτες ζήτησαν «οι γενικές εκλογές του 2010 να είναι ελεύθερες, δίκαιες, διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς για να είναι αξιόπιστες στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

Η χούντα πρέπει να θεσπίσει δύο νόμους που απαιτούνται για την οργάνωση των εκλογών, η ακριβής ημερομηνία των οποίων παραμένει άγνωστη.

Αν και η δήλωση δεν αναφέρεται στην Αουνγκ Σαν Σουου Κίι, την ιστορική αντίπαλο της χούντας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα ζήτησε απο τον θέιν Σέιν να απελευθερώσει την αντιφρονούσα, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ρανγκούν και έχει στερηθεί την ελευθερία της για τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε το Σάββατο «την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων συμπεριλαμβανομένης της Αουνγκ Σαν Σουου Κίι».

Τόνισε, μάλιστα, ότι «οι τρέχουσες κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης», αν και αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις «δεν επέτρεψαν τη βελτίωση της ζωής στη Βιρμανία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή