Στη Σαγκάη έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009 18:47
UPD:18:58
A- A A+

Στη Σαγκάη έφθασε λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην Κίνα με στόχο την σύσφιγξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Ο Ομπάμα έφτασε στην οικονομική πρωτεύουσα της Σαγκάης, προερχόμενος από τη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο Τόκιο.

Στόχος του Μπαράκ Ομπάμα είναι να πείσει τους Κινέζους οικοδεσπότες του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα» ούτε να εμφανιστούν ως αντίπαλος, αλλά αντίθετα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με το Πεκίνο.

«Η ανάδυση μιας Κίνας ισχυρής, ευημερούσας μπορεί να είναι μια δύναμη για την κοινωνία των Εθνών», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος το Σάββατο σε ομιλία του στο Τόκιο.

Αύριο το πρωί ο Ομπάμα θα έχει συνάντηση με φοιτητές, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο, με τον οποίο ήδη συναντήθηκε στη Σιγκαπούρη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ομπάμα στη Σαγκάη και το Πεκίνο θα είναι το κλίμα, οι εμπορικές διαφορές, το υποτιμημένο γουάν, η διάδοση των πυρηνικών στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, και τέλος τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή