Ομπάμα: Κίνα - ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αντίπαλες

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 10:07
UPD:10:33

A- A A+

Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αντίπαλες δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε ομιλία του στη Σανγκάη πριν από την έναρξη διαλόγου με Κινέζους φοιτητές.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι αντίπαλες», ανέφερε εξηγώντας ότι οι καλές διμερείς σχέσεις μπορεί να φέρουν «ευημερία και ειρήνη στον κόσμο».

«Οι ελευθερίες της έκφρασης, της άσκησης της θρησκευτικής πίστης, της πρόσβασης στην ενημέρωση αποτελούν, όπως εμείς πιστεύουμε, οικουμενικά δικαιώματα», επεσήμανε.

«Πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ελευθερίες αυτές, όλοι και οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Κίνα ή αλλού», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης «ευτυχής για την άμβλυνση των εντάσεων» ανάμεσα στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν, τονίζοντας εκ νέου την υποστήριξή του στην πολιτική της «μιας Κίνας».

REUTERS

«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της μιας Κίνας. Δεν θέλουμε να αλλάξει αυτή η πολιτική ή αυτή η προσέγγιση», υπογράμμισε.

«Βαθιά επιθυμία και ελπίδα μου είναι να συνεχίσω να διακρίνω μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ταϊβάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί βοήθησαν να περιοριστούν οι εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να προχωρήσουν με «καθοριστικά βήματα» για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.

«Αλλες χώρες περιμένουν να δουν πώς θα ενεργήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης», διευκρίνισε.

Ο Ομπάμα έλαβε εκατοντάδες ερωτήσεις στην ιστοσελίδα του για το σημερινό διάλογό του με περίπου 500 φοιτητές που επιλέχθηκαν για τη συνάντηση αυτή στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σανγκάης.

Όπως ανέφερε, επιθυμεί έναν ανοικτό διάλογο με το Πεκίνο και επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των κλιματικών αλλαγών, της περιφερειακής ασφάλειας, των επιστημών, του ελέγχου των όπλων. «Σήμερα έχουμε μια θετική, εποικοδομητική και ουσιαστική σχέση», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως «η σπουδαιότερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι τα τρομοκρατικά δίκτυα όπως η αλ Κάιντα».

«Τώρα έχουν μετακινηθεί στα σύνορα του Αφγανιστάν και βρίσκονται στο Πακιστάν, αλλά εξακολουθούν να συνδέονται με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι σημαντικό για εμάς να σταθεροποιήσουμε το Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Ενας μέρος του διαλόγου με τους φοιτητές μεταδόθηκε απευθείας από κινεζικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ που εκπέμπουν στην ηπειρωτική Κίνα, μεταξύ τους το Phoenix TV, το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο το απόγευμα για μια πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Το ταξίδι του Ομπάμα στην Κίνα θεωρείται το ισχυρό σημείο της εβδομαδιαίας περιοδείας του στην Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή